repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 29 października 2016.

Million Dollar Hotel

The Million Dollar Hotel

reż. Wim Wenders

czas: 122’
produkcja: Niemcy, USA 2000
obsada: Jeremy Davies, Milla Jovovich, Mel Gibson
nagrody: Berlin IFF 2000 – Jury Prize
scenariusz: Nicholas Klein
zdjęcia: Phedon Papamichael
montaż: Tatiana S. Riegel
muzyka: Brian Eno, Jon Hassell, Daniel Lanois
producent: Bono, Bruce Davey, Nicholas Klein, Deepak Nayar, Wim Wenders
produkcja: Icon Entertainment International, Kintop Pictures, Road Movies Filmproduktion, Wim Wenders Stiftung
właściciel praw: Exclusive Media
język: angielski

Tytułowy Million Dollar Hotel to azyl dla - często zaludniających uniwersum Wima Wendersa - wykolejeńców i nieudaczników. Wśród gości osobliwego przybytku znajduje się m.in. prostytutka o złotym sercu, samozwańczy geniusz i mężczyzna uważający się za zaginionego członka The Beatles. Najważniejszym przewodnikiem po ekranowej rzeczywistości okazuje się jednak Tom Tom - nierozgarnięty młodzieniec wierzący, że z życiowej zapaści wyciągnie go uczucie do pięknej Eloise. Wątek miłosny zostaje jednak zakłócony przez intrygę kryminalną, a w oniryczny świat hotelu brutalnie wkrada się racjonalny porządek. Skomplikowany, łączący nieprzystające do siebie konwencje scenariusz Million Dollar… powstał z inicjatywy Bono, który pracował nad swoim pomysłem przez niemal dekadę. Zaprzyjaźniony z Wendersem artysta zaznaczył swój wpływ na film także jako jeden ze współtwórców ścieżki dźwiękowej. M.in. muzyce zawdzięczamy, unoszącą się nad Million Dollar…, aurę ekscentrycznej poezji, która oczarowała jurorów Berlinale. Wim Wenders otrzymał na festiwalu Nagrodę Specjalną.

Piotr Czerkawski

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 

Wybrana filmografia

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!