repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 29 października 2016.

Nie wracaj w te strony

Don't Come Knocking

reż. Wim Wenders

czas: 122’
produkcja: Wielka Brytania, Francja, Niemcy, USA 2005
obsada: Sam Shepard, Jessica Lange, Tim Roth
nagrody: European Film Awards 2005 – Best Cinematography
scenariusz: Sam Shepard
zdjęcia: Franz Lustig
montaż: Peter Przygodda, Oli Weiss
muzyka: T Bone Burnett
producent: Karsten Brünig, In-Ah Lee, Peter Schwartzkopff
produkcja: Reverse Angle Pictures, Wim Wenders Stiftung
właściciel praw: Wim Wenders Stiftung
język: niemiecki

Howard Spence to podstarzały aktor, który dawno już spadł z zawodowej ekstraklasy do okręgówki. W przerwach pomiędzy chałturami w niskobudżetowych westernach, mężczyzna zalicza kolejne panienki, upija się na umór i rozpamiętuje przebrzmiałą sławę. Zmęczony bezproduktywnym życiem, pod wpływem impulsu ucieka z planu filmowego i postanawia odmienić swoje życie. Powrót do przeszłości i próba naprawienia szkód wyrządzonych najbliższym okażą się dla Howarda trudniejsze, niż myślał. W przypływie determinacji postanawia jednak podjąć wyzwanie. Nie wracaj w te strony stanowi - zakończony artystycznym sukcesem - powrót Wima Wendersa do jego ulubionej formuły kina drogi. Zrealizowane w 2005 roku dzieło, dzięki sennej atmosferze, melancholijnemu komizmowi i zdjęciom inspirowanym obrazami Edwarda Hoppera, może kojarzyć się ze słynnym Paryż, Teksas. Zapewne duża w tym zasługa Sama Sheparda, który jest scenarzystą obu filmów, a w Nie wracaj… dodatkowo z wielkim kunsztem wcielił się w rolę Howarda.

Piotr Czerkawski

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 

Wybrana filmografia

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!