repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 29 października 2016.

plakat

Opowieści Hammetta

Hammett

reż. Wim Wenders

czas: 98’
produkcja: USA 1982
obsada: Frederic Forrest, Peter Boyle, Marilu Henner, Roy Kinnear, Lydia Lei
scenariusz: Dennis O'Flaherty, Ross Thomas, Thomas Pope (based on a novel by Joe Gores)
zdjęcia: Joseph Biroc
montaż: Janice Hampton, Marc Laub, Robert Q. Lovett, Randy Roberts
muzyka: John Barry
producent: Ronald Colby, Fred Roos, Don Guest
produkcja: Zoetrope Studios
właściciel praw: Tamasa Distribution
język: angielski

Dashiell Hammett mieszka w San Francisco w obskurnym, ciemnym mieszkaniu. Pisze książkę, by zapomnieć o swoim dawnym życiu prywatnego detektywa. Kiedy w jego drzwiach pojawia się przyjaciel z dawnych lat, Jimmy Ryan, powracają wspomnienia pracy śledczej i skomplikowanych łamigłówek kryminalnych. Tym razem ma to być już naprawdę ostatni raz. Jimmy potrzebuje pomocy w zlokalizowaniu chińskiej artystki kabaretowej, która pracuje również jako prostytutka. Dla Hammetta lokalne Chinatown to przestrzeń rozpoznana, dlatego nie powinien mieć żadnego problemu z odnalezieniem Crystel Ling. Oczywiście zadanie okaże się bardziej skomplikowane, a Hammett zostanie wplątany w bardzo zawiłą intrygę. Amerykański debiut Wima Wendersa został wyprodukowany w studiu produkcyjnym F.F. Coppoli. Był kręcony dwukrotnie - najpierw w plenerach San Francisco, następnie w studiu. Wokół filmu narosła legenda, jakoby Coppola odsunął Wendersa i sam dokończył drugi set zdjęć. Opowieści Hammetta miały premierę na festiwalu w Cannes w 1982 roku.

Joanna Ostrowska

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 

Wybrana filmografia

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!