repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 19 listopada 2016.

Tak daleko, tak blisko

Faraway, So Close! / In weiter Ferne, so nah!

reż. Wim Wenders

czas: 146’
produkcja: Niemcy 1993
obsada: Otto Sander, Bruno Ganz, Peter Falk, Willem Dafoe, Nastassja Kinski
nagrody: MFF w Cannes 1993 – Wielka Nagroda Jury
scenariusz: Wim Wenders, Ulrich Zieger, Richard Reitinger
zdjęcia: Jürgen Jürges
montaż: Peter Przygodda
muzyka: Laurent Petitgand
producent: Ulrich Felsberg, Wim Wenders
produkcja: Road Movies Filmproduktion, Tobis Filmkunst
język: niemiecki, angielski, francuski, rosyjski, włoski
barwa: kolor i cz.-b.

Tak daleko, tak blisko to powrót do świata aniołów, o którym Wenders opowiadał w Niebie nad Berlinem. Po transformacji Damiela Cassiel ma nową anielską towarzyszkę. Raphaela dzielnie wykonuje pracę anielicy - słysząc ludzkie myśli, wspiera śmiertelników i stara się być z nimi w najcięższych momentach. Nowy Berlin - miasto aniołów - to przestrzeń połączona, w której różnice pomiędzy Wschodem a Zachodem przynajmniej w teorii powinny się szybko zacierać. Cassiel, obserwujący Michaiła Gorbaczowa, jeden z symboli Jesieni Ludów, wysłucha jego myśli o sile poezji i rewolucji społecznej. Gdzieś w tle pojawia się II wojna światowa i rozczulający szofer, który wciąż przechowuje swoje ukochane stare samochody. Obok niego żyje matka z córką, ledwo wiążące koniec z końcem, bezimienni gangsterzy handlujący bronią, dzieciaki sprzedające pornosy. Damiel - anioł, który zaczął prowadzić włoską knajpę, ożenił się z artystką cyrkową Marion i ma kilkuletnią córeczkę - spełnia marzenia wszystkich aniołów.

Joanna Ostrowska

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 

Wybrana filmografia

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!