repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 28 października 2016.

Paryż, Teksas

Paris, Texas

reż. Wim Wenders

czas: 147’
produkcja: RFN, Francja, Wielka Brytania, USA 1984
obsada: Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski, Dean Stockwell, Aurore Clément
nagrody: Cannes IFF 1984 – Palme d'Or, FIPRESCI Prize, Prize of the Ecumenical Jury; BAFTA Awards 1985 – Best Direction; Bodil Awards 1985 – Best European Film; David di Donatello Awards 1985 – René Clair Award; German Film Awards 1985 – Film Award in Silver
scenariusz: L.M. Kit Carson, Sam Shepard
zdjęcia: Robby Müller
montaż: Peter Przygodda
muzyka: Ry Cooder
producent: Anatole Dauman, Don Guest
produkcja: Road Movies Filmproduktion, Argos Films
właściciel praw: Wim Wenders Stiftung
język: angielski

Paryż, Teksas, od którego premiery mija w tym roku 30 lat, był dla Wima Wendersa filmem przełomowym - jego największym artystycznym sukcesem, którego miarą jest przyznana mu w Cannes Złota Palma. To także podsumowanie długoletniej fascynacji Stanami Zjednoczonymi. Niemiecki reżyser patrzy tu na Amerykę oczami człowieka pozbawionego pamięci i tożsamości – swego rodzaju Kaspara Hausera, który w pierwszej scenie filmu nagle pojawia się na pustyni. Bohater na nowo poznaje swój kraj: wyludnione rubieże, zatłoczone autostrady i przedmieścia, wielkie przestrzenie, których pokonanie zajmuje wiele dni. Musi też odkryć swoją przeszłość, skonfrontować się z poczuciem winy i poszukać przebaczenia. Powolna narracja i piękne zdjęcia Robby'ego Müllera nadają senny wymiar jego amerykańskiej odysei.

Piotr Mirski

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 

Wybrana filmografia

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!