repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 26 września 2016.

Alicja w miastach

Alice in the Cities / Alice in den Städten

reż. Wim Wenders

czas: 112’
produkcja: RFN 1974
obsada: Rüdiger Vogler, Yella Rottländer, Didi Petrikat, Lisa Kreuzer
nagrody: Nagroda Związku Niemieckich Krytyków Filmowych 1976
scenariusz: Wim Wenders
zdjęcia: Robby Müller
montaż: Peter Przygodda
muzyka: Can
producent: Joachim von Mengershausen
produkcja: Produktion 1 im Filmverlag der Autoren, Westdeutscher Rundfunk (WDR)
język: niemiecki
barwa: cz.-b.

Pierwsza część trylogii kina drogi niemal nie powstała. Wim Wenders po latach przyznał, że Alicja w miastach, czwarty film w jego karierze, miała przesądzić o tym, czy wciąż będzie reżyserem. Niezadowolony ze swoich wcześniejszych prób, przesadnie - jak sam twierdził - zainspirowanych Cassavetesem i Hitchcockiem, postanowił stworzyć coś w pełni autorskiego. Tuż przed przystąpieniem do pracy Wenders poszedł w Stanach do kina na Papierowy księżyc Petera Bogdanovicha. Okazało się, że napisany przez niego scenariusz jest podobny do amerykańskiej produkcji. Od porzucenia projektu odwiódł go jednak reżyser Samuel Fuller. Alicja w miastach to poruszająca, melancholijna historia spotkania dwóch zagubionych dusz. Znużony zawodową podróżą po Ameryce fotograf Philip Winter postanawia wrócić do Europy. Pod jego opiekę niespodziewanie trafia jednak 9-letnia Alice - matka porzuciła dziewczynkę w hotelu. Mężczyzna po raz pierwszy od dawna musi wziąć za kogoś odpowiedzialność. Dla Wendersa równie ważne co bohaterowie są miejskie krajobrazy - alienujące przedmieścia portretuje w dopracowanych, kontrastowych ujęciach. Stosunek reżysera do amerykańskiej popkultury oddaje zaś słynna scena zniszczenia telewizora w motelu.

Mariusz Mikliński

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 

Wybrana filmografia

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!