repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 11 grudnia 2016.

Pina 3D

Wim Wenders: Pina 3D

reż. Wim Wenders

czas: 106’
produkcja: Niemcy, Francja, Wielka Brytania 2011
obsada: Regina Advento, Malou Airaudo, Ruth Amarante, Jorge Puerta, Pina Bausch, Rainer Behr, Andrey Berezin
nagrody: German Film Awards 2011 – Best Documentary; CPH:DOX 2011 - Audience Award; European Film Awards 2011 - European Documentary; Camerimage 2013 - Best Cinematography
scenariusz: Wim Wenders
zdjęcia: Hélène Louvart, Jorg Widmer
montaż: Toni Froschhammer
muzyka: Thom
producent: Wim Wenders, Gian-Piero Ringel, Chris Bolzli, Claudie Ossard
produkcja: Neue Road Movies, Eurowide Film Production, Zweites Deutsches Fernsehen, ZDFtheaterkanal, ARTE, Tanztheater Wuppertal, Recorded Picture Company, Pictorion_das Werk
język: niemiecki, angielski, francuski

Pina nie jest biografią zmarłej w 2009 roku choreografki Piny Bausch. To raczej hołd złożony przez Wima Wendersa jej twórczości i hymn na cześć sztuki. W subtelnym, wyciszonym filmie niemiecki twórca staje w obronie najdelikatniejszych wartości – uczuć, piękna, szacunku dla drugiego człowieka. Reżyser zarejestrował najważniejsze przedstawienia artystki – Święto wiosnyVollmond i Café Müller. Poprosił członków jej zespołu o wykonanie części układów na ulicach niemieckiego Wuppertalu. W filmie niemal nie padają słowa, środkiem ekspresji tancerzy jest ciało. Pina nauczyła mnie, że nie trzeba zalewać widzów potokami słów – mówił Wenders. – Otworzyła mi oczy na to, ile można zakomunikować gestem albo poprzez stworzenie odpowiedniej przestrzeni. Chcąc wiarygodnie oddać tę przestrzeń na ekranie, reżyser wstrzymywał się z realizacją Piny ponad 20 lat. Czekał, aż kamery pozwolą mu zrekonstruować na ekranie świat wykreowany na scenie przez Bausch. Dziś, wykorzystując technologię 3D w dokumencie, autor Nieba nad Berlinem wytycza też nowe drogi dla kina. Pokazuje, że trzeci wymiar nie musi być tandetnym efektem, który sprowadza X muzę z powrotem na jarmark. Że może służyć wielkiej sztuce.

Krzysztof Kwiatkowski (11. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty)

Wim Wenders

Wim Wenders

Urodził się w 1945 r. w Düsseldorfie. Studiował medycynę i filozofię i reżyserię w Monachium. Miłośnik Jashujiro Ozu, Nichalasa Raya i amerykańskiego kina drogi, jeden z największych autorów kina współczesnego, obecnie prezes European Film Academy. Wyreżyserował kultowe dla wielu pokoleń filmy, m.in. traktat o miłości i nieśmiertelności Niebo nad Berlinem czy tętniące kubańską muzyką Buena Vista Social Club. Był wielokrotnie nagradzany na festiwalach w Cannes, Berlinie, Wenecji, Locarno.

Wybrana filmografia:

1974 Alicja w miastach / Alice in der Städten / Alice in the Cities

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / Wings of Deisre

1994 Lisbon Story

1997 Koniec przemocy / Am Ende der Gewalt / The End of Violence

1999 Buena Vista Social Club

2005 Nie wracaj w te strony / Don't Come Knocking

2008 Spotkanie w Palermo / Palermo Shooting

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!