repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 24 września 2016.

Szkarłatna litera

The Scarlet Letter / Der scharlachrote Buchstabe

reż. Wim Wenders

czas: 93’
produkcja: RFN, Hiszpania 1972
obsada: Senta Berger, Hans Christian Blech, Lou Castel, Yelena Samarina, Yella Rottländer
scenariusz: Bernardo Fernández, Wim Wenders, Tankred Dorst, Ursula Ehler
zdjęcia: Robby Müller
montaż: Peter Przygodda
muzyka: Jürgen Knieper
producent: Volker Canaris, Joachim von Mengershausen
produkcja: Elías Querejeta Producciones Cinematográficas S.L., Filmverlag der Autoren, Westdeutscher Rundfunk, Wim Wenders Stiftung
język: niemiecki

Druga połowa XVII wieku, Salem, miejsce, gdzie wszelkie przejawy moralnej zgnilizny są bezwzględnie piętnowane. Hester Prynne nosi wyszytą na piersi szkarłatną literę, ponieważ jest cudzołożnicą. Nietrudno było to stwierdzić – bohaterka urodziła córkę pod nieobecność męża, który prawdopodobnie nie przeżył podróży statkiem. Mimo nacisku lokalnych autorytetów nie chce ujawnić, kto był jej wspólnikiem w zbrodni; podczas publicznych spektakli gróźb i upokorzenia pozostaje niezłomna niczym męczennica. Niespodziewanie do miasta przybywa incognito jej małżonek, który również bardzo chce poznać nazwisko winowajcy. Ten wczesny film Wima Wendersa stanowi adaptację powieści Nathaniela Hawthorne'a. Tragiczna historia zostaje tu opowiedziana za pomocą subtelnych środków i w nienachalnie melancholijnej tonacji.

Piotr Mirski

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 

Wybrana filmografia

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!