repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 30 października 2016.

plakat

Film Nicka

Lightning Over Water

reż. Nicholas Ray, Wim Wenders

czas: 90’
produkcja: Szwecja, RFN 1980
obsada: Nicholas Ray, Susan Ray, Wim Wenders, Gerry Bamman, Ronee Blakley, Pierre Cottrell
nagrody: German Film Awards 1981 – Film Award in Silver for Outstanding Feature Film
scenariusz: Nicholas Ray, Wim Wenders
zdjęcia: Edward Lachman, Martin Schäfer
montaż: Peter Przygodda, Wim Wenders
muzyka: Ronee Blakley
producent: Pierre Cottrell, Chris Sievernich, Wim Wenders
produkcja: Road Movies Filmproduktion, Viking Film, Wim Wenders Productions, Wim Wenders Stiftung
właściciel praw: Wim Wenders Stiftung
język: angielski

Nicholas Ray, weteran kina, twórca ikonicznego Buntownika bez powodu i całej rzeszy innych filmów, jest chory na raka płuc. Chociaż występuje publicznie, uparcie stara się pracować i z buńczuczną ostentacją pali papierosy, to wyraźnie widać, że jego dni są policzone – jest strzępkiem człowieka. Z wizytą przylatuje do niego Wim Wenders, wciąż młody reżyser, który dopiero walczy o status klasyka. Ray i Wenders są nie tylko kolegami po fachu – łączy ich przyjaźń, która z racji znaczącej różnicy wieku ma w sobie coś z relacji ojca i syna. Opowieść o ich ostatnich wspólnych chwilach składa się z ponurych impresji, przeciągniętych w nieskończoność interludiów i pourywanych rozmów. To nie oficjalne i spójne epitafium, ale zbiór boleśnie intymnych i rozpaczliwie chaotycznych notatek.

Piotr Mirski

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 

Wybrana filmografia

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!