repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 22 listopada 2016.

Tajemnice ludzkiej duszy

The Soul of a Man

reż. Wim Wenders

czas: 103’
produkcja: Niemcy, USA 2003
obsada: Chris Thomas King, Keith B. Brown, James Hughes
nagrody: Primetime Emmy Awards 2004 - Outstanding Cinematography for Nonfiction Programming; MFF w São Paulo I2003 - najlepszy zagraniczny dokument
scenariusz: Wim Wenders
zdjęcia: Lisa Rinzler
montaż: Mathilde Bonnefoy
muzyka: Skip James, Blind Willie Johnson, J. B. Lenoir
producent: Margaret Bodde, Alex Gibney, Martin Scorsese
produkcja: Cappa Productions, Emotion Pictures, Jigsaw Productions, Road Movies, Filmproduktion, Vulcan Productions, Wim Wenders Stiftung
język: angielski
barwa: kolor i cz.-b.

Jeden z odcinków popularnej serii The Blues wyprodukowanej przez Martina Scorsese. Wim Wenders, z wprawą godną detektywa, rekonstruuje losy trzech ulubionych artystów bluesa. Za wspólny mianownik biografii Blinda Williego Johnsona, Skipa Jamesa i J. B. Lenoira uznaje poczucie niespełnienia i goryczy związanej z brakiem zasłużonego rozgłosu. Emanujące typową dla twórczości reżysera aurą melancholii, Tajemnice ludzkiej duszy niepozbawione są osobistego tonu. Wzruszająco wybrzmiewa zwłaszcza scena, w której Wenders opowiada o tym jak, będąc początkującym reżyserem, usłyszał po raz pierwszy muzykę Lenoira. Prywatne niepostrzeżenie łączy się tu z publicznym, a intymność zostaje uwikłana w politykę. Jedną z ambicji Wendersa jest oddanie ducha czasów, w których przyszło żyć jego bohaterom. W tym celu reżyser chętnie sięga po materiały archiwalne z czasów Wielkiego Kryzysu i obywatelskich protestów z lat sześćdziesiątych. Zdecydowanie najważniejszym elementem Tajemnic ludzkiej duszy okazuje się jednak muzyka. Dawne bluesowe szlagiery zyskują drugie życie i powracają w brawurowych aranżacjach takich artystów jak Lou Reed, Nick Cave czy Cassandra Wilson.

Piotr Czerkawski

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 

Wybrana filmografia

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!