repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 12 października 2016.

Niebo nad Berlinem

Wings of Desire / Der Himmel über Berlin

reż. Wim Wenders

czas: 128’
produkcja: RFN, Francja 1987
obsada: Bruno Ganz, Peter Falk, Solveig Dommartin, Otto Sander, Curt Bois
nagrody: MFF w Cannes 1987 – najlepszy film; Europejskie Nagrody Filmowe 1988 – najlepszy reżyser, aktor drugoplanowy (Curt Bois)
scenariusz: Wim Wenders, Peter Handke
zdjęcia: Henri Alekan
montaż: Peter Przygodda
muzyka: Jürgen Knieper
producent: Anatole Dauman, Wim Wenders
produkcja: Road Movies Filmproduktion, Argos Films, Westdeutscher Rundfunk (WDR), Wim Wenders Stiftung
język: niemiecki, angielski, francuski, turecki, hebrajski, hiszpański, japoński
barwa: kolor i cz.-b.

Kiedy dziecko było dzieckiem… - te słowa wybrzmiewają na początku Nieba nad Berlinem Wima Wendersa. Pierwsze sceny wypełnia podróż przez Berlin końca lat osiemdziesiątych XX wieku, widziany z góry - z perspektywy aniołów. Melancholijny, tajemniczy Damiel obserwuje podzielone murem miasto, przesiaduje na ruinach wieży Kościoła Pamięci. Czasami towarzyszy mu bliski znajomy Cassiel. Obaj są aniołami stróżami, którzy wspierają śmiertelników, słyszą ich myśli, rozumieją wszystkie języki świata, są niewidzialni i ponadczasowi. Damiel od pewnego czasu zazdrości ludziom codziennego życia. Pragnie coś naprawdę poczuć. Kiedy spotyka cyrkówkę Marion, zaczyna myśleć o rewolucji. Niebo nad Berlinem to nie tylko odyseja o podzielonym mieście, w której oprócz fenomenalnych zdjęć Henriego Alekana pojawiają się też m.in. kolorowe materiały archiwalne. W filmie Wendersa odbijają się symbole epoki przełomu - od obrazu muru dzielącego miasto po Nicka Cave'a i Bed Seeds. 

Joanna Ostrowska

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 

Wybrana filmografia

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!