repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 1 października 2016.

Z biegiem czasu

Kings of the Road / Im Lauf der Zeit

reż. Wim Wenders

czas: 175’
produkcja: RFN 1976
obsada: Rüdiger Vogler, Hanns Zischler, Lisa Kreuzer, Rudolf Schündler
nagrody: MFF w Cannes 1976 – Nagroda FIPRESCI; MFF w Chicago 1976 – Gold Hugo
scenariusz: Wim Wenders
zdjęcia: Robby Müller, Martin Schäfer
montaż: Peter Przygodda
muzyka: Axel Linstädt
producent: Wim Wenders
produkcja: Wim Wenders Productions, Westdeutscher Rundfunk (WDR)
język: niemiecki
barwa: cz.-b.

Mechanik projektorów kinowych podróżuje wzdłuż wschodniej granicy RFN. Po drodze spotyka Roberta, tuż po próbie samobójczej. Zdesperowanego mężczyznę ostatnio opuściła żona. Razem postanawiają wyruszyć w podróż szlakiem małych miasteczek i pustych kin, gdzie wpadają na innych ludzi na życiowym zakręcie. Niemal trzygodzinne Z biegiem czasu, ostatnia część trylogii kina drogi uznawana przez wielu krytyków za najważniejszą, to nie tylko opowieść o trudnej przyjaźni, lecz także gorzka refleksja nad kondycją kina i kultury, ulegających stopniowej amerykanizacji. Film został nakręcony właściwie bez scenariusza, kolejne improwizowane sceny, naznaczone nie tylko melancholią, ale i subtelnym humorem, powstawały spontanicznie przy udziale ekipy i odtwórców ról. Osobnym bohaterem jest tu upływający czas - to on w długich, pozbawionych słów scenach okazuje się głównym przeciwnikiem zawieszonego w próżni Roberta.

Mariusz Mikliński

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 

Wybrana filmografia

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!