repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 22 września 2016.

Strach bramkarza przed jedenastką

The Goalie's Anxiety at the Penalty Kick / Die Angst des Tormanns beim Elfmeter

reż. Wim Wenders

czas: 100’
produkcja: RFN, Austria 1971
obsada: Arthur Brauss, Kai Fischer, Erika Pluhar, Libgart Schwarz, Marie Bardischewski
nagrody: MFF w Wenecji 1972 – Nagroda FIPRESCI
scenariusz: Wim Wenders, Peter Handke
zdjęcia: Robby Müller
montaż: Peter Przygodda
muzyka: Jürgen Knieper
producent: Thomas Schamoni, Peter Genée
produkcja: Filmverlag der Autoren, Telefilm Wien, Westdeutscher Rundfunk, Wim Wenders Stiftung, Österreichischer Rundfunk
język: niemiecki

Po niepowodzeniu na boisku bramkarz morduje kochankę. Ucieka z miejsca zbrodni i jedzie do miasteczka, w którym oddaje się absurdalnie błahym zajęciom: spaceruje bez większego celu, prowadzi zdawkowe rozmowy, gapi się przed siebie, układa pasjansa, je i pije. Można odnieść wrażenie, że za jego przystojną i nieruchomą twarzą kryje się już tylko pustka. Zupełnie jakby wraz z porażką coś w nim niepostrzeżenie umarło. Drugi pełnometrażowy film w dorobku Wima Wendersa stanowi negatyw amerykańskich thrillerów. Zamiast zwartej akcji widzowie dostają zbiór luźno połączonych scen, zamiast bohatera z prawdziwego zdarzenia – cień człowieka, a zamiast rosnącego napięcia – monotonię i apatię. Ponadto w miejsce jednoznacznych odpowiedzi czeka na nich seria coraz bardziej abstrakcyjnych pytań.

Piotr Mirski

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 

Wybrana filmografia

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!