repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 30 czerwca 2016.

O uroczystości i gościach

The Party and the Guests / O slavnosti a hostech

reż. Jan Němec

czas: 68’
produkcja: Czechosłowacja 1966
obsada: Ivan Vyskočil, Jan Klusák, Jiří Němec, Pavel Bosek, Karel Mareš
scenariusz: Jan Němec, Ester Krumbachová
zdjęcia: Jaromír Šofr
montaż: Miroslav Hájek
muzyka: Karel Mareš
producent: Ladislav Kalas
produkcja: Filmové studio Barrandov
język: czeski
barwa: cz.-b.

Ostra satyra na system komunistyczny, a jednocześnie ponadczasowa krytyka hipokryzji, konformizmu i zgubnego wpływu zbiorowości na jednostkę. Grupa gości zostaje zaproszona na przyjęcie organizowane przez wpływowego znajomego. Po drodze dochodzi do przykrego incydentu sprowokowanego przez zaprzyjaźnionego z gospodarzem mężczyznę. Mimo zapewnień, że chodziło tylko o głupi żart, uczestnicy bankietu robią się podejrzliwi. Jeden z gości – wciąż roztrzęsiony za sprawą niedawnych wydarzeń – bez słowa opuszcza zebranych. Po krótkiej naradzie reszta towarzystwa wyrusza na poszukiwania kompana. Intryga rozwija się w nieoczekiwanym kierunku, a widoczna w postawie bohaterów troska bardzo szybko ustępuje miejsca pogardzie i poczuciu wyższości wobec słabszego. Jan Němec w swoim filmie znakomicie łączy nastrój niepewności i osaczenia z groteskowym humorem. Dzięki temu jego tragikomedia wydaje się przesiąknięta duchem książek Kafki.

Piotr Czerkawski

Jan Němec

Urodził się w 1936 roku w Pradze, zmarł 19 marca 2016, reżyser i scenarzysta filmowy. Nazywany enfant terrible czechosłowackiej Nowej Fali. Ukończył reżyserię na FAMU. Zadebiutował filmem Diamenty nocy na podstawie opowiadania Arnošta Lustiga. W 1965 roku wyreżyserował film O uroczystości i gościach (na podstawie scenariusza Ester Krumbachovej) – satyrę o konformizmie, która nie spodobała się władzy komunistycznej. W trakcie inwazji wojsk Układu Warszawskiego na Czechosłowację nakręcił Oratorium dla Pragi. Między innymi z tego powodu otrzymał zakaz robienia filmów i musiał opuścić kraj. Wrócił do Czechosłowacji w 1989 roku.

Wybrana filmografia

1964 Diamenty nocy / Démanty noci / Diamonds of the Night

1965 O uroczystości i gościach / O slavnosti a hostech / The Party and the Guests/

1968 Oratorio for Prague

2001 Nocne rozmowy z matką / Nocní hovory s matkou / Late Night Talks with Mother

2004 Kraina mego serca / Krajina mého srdce / Landscape of My Heart

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!