repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 9 czerwca 2016.

Małgorzata, córka Łazarza

Marketa Lazarová

reż. František Vláčil

czas: 162’
produkcja: Czechosłowacja 1967
obsada: Magda Vášáryová, Josef Kemr, František Velecký, Naďa Hejná, Jaroslav Moučka
scenariusz: František Vláčil, František Pavlíček, Vladislav Vančura
zdjęcia: Bedřich Batka
montaż: Miroslav Hájek
muzyka: Zdeněk Liška
producent: Josef Ouzký
produkcja: Barrandov Studios
język: czeski, niemiecki
barwa: cz.-b.

Panorama XIII-wiecznych Czech. Epoka, w której nienawiść jest żarliwsza od wiary. Wioski pogan wciąż stawiają opór chrześcijańskiej sile. Podróżni ryzykują życie, zapuszczając się na odległe trakty, a lokalni watażkowie o łupy rywalizują z wilkami. Zakładniczką tego świata jest tytułowa Małgorzata, dziewczyna ulepiona z innej gliny. Wrażliwa i niewinna, w milczeniu przygląda się otaczającej brutalności. Schronienie ma znaleźć w klasztorze, ale pewnego dnia trafi do niewoli. Oparta na powieści Vladislava Vančury Małgorzata, córka Łazarza to opus magnum Františka Vláčila, podsumowanie jego poszukiwań filozoficznych i estetycznych oraz świadectwo twórczej wolności. Reżyser poświęcił swojemu dziełu trzy lata życia, a sama praca na planie zdjęciowym trwała ponad 500 dni. W efekcie powstał niezwykły fresk historyczny – Vláčil odszedł od fabularnej czytelności na rzecz narracji impresyjnej i nielinearnej, która może przywodzić skojarzenia z dokonaniami Tarkowskiego czy Paradżanowa. Po 50 latach film wciąż zadziwia stroną wizualną i odważną wizją czasów, w których krzyżowi często towarzyszył miecz. 

Mariusz Mikliński

František Vláčil

Jeden z najważniejszych przedstawicieli kina czeskiego, uznawany za prekursora Nowej Fali. Urodzony w Czeskim Cieszynie w 1924 roku. Studiował estetykę i historię sztuki na Uniwersytecie Masaryka. Autor trylogii historycznej, którą zapoczątkowała Diabelska przepaść z 1960 roku, a uzupełniły Małgorzata, córka Łazarza i Dolina pszczół. Swoją twórczością filmową, która zgłębiała tematykę wolności i uwikłania w ideologię, Vláčil nieraz naraził się czechosłowackiej władzy.

Wybrana filmografia

1960 Biała gołębica / Holubice / The White Dove

1962 Diabelska przepaść / Dáblova pas / The Devil's Trap

1968 Dolina pszczół / Údolí vcel / The Valley of the Bees

1970 Adelheid

1983 Pastuszek z doliny / Pasáček z doliny / Little Hersman from the Valley

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!