repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 2 czerwca 2016.

Palacz zwłok

The Cremator / Spalovač mrtvol

reż. Juraj Herz

czas: 95’
produkcja: Czechosłowacja 1969
obsada: Rudolf Hrušínský, Vlasta Chramostová, Miloš Vognič, Jana Stehnová
scenariusz: Juraj Herz, Ladislav Fuks na podstawie własnej powieści
zdjęcia: Stanislav Milota
montaż: Jaromír Janáček
muzyka: Zdeněk Liška
produkcja: Filmové studio Barrandov
język: czeski
barwa: cz.-b.

Druga połowa lat 30. XX wieku. W praskim krematorium pracuje poczciwy Karl Kopfrkingl. Woli, żeby zwracano się do niego per Roman. Ma przepiękną żonę Lakmé i dwoje dzieci: Zinę i Milika. Praca krematora to dla mężczyzny zaszczyt. W końcu przeprowadza dusze na drugą stronę – pozbawia je ziemskiego ciała. Bycie palaczem zwłok to w lokalnej społeczności prawdziwy prestiż. Ten misterny schemat transcendentalnej podróży zmienia swoje znaczenie w momencie, w którym w Czechosłowacji pojawia się władza nazistowska. Nagle nowa ideologia wykorzystuje to, o czym zawsze mówił Karl. Palacz zwłok Herza to wizualny majstersztyk, czarno-białe arcydzieło czechosłowackiej Nowej Fali, w którym widać przede wszystkim inspiracje ekspresjonizmem niemieckim. Gatunkowo film balansuje na granicy horroru, komedii i groteski. Herz prowadzi swojego bohatera od sekwencji rodzinnej w zoo aż do momentu, w którym jego bliscy stają się dla Karla obcy. Ich twarze zaczynają wyglądać inaczej, ich skóra i włosy są ciemniejsze. Z minuty na minutę delikatna żona staje się niebezpiecznym mieszańcem.

Joanna Ostrowska

Juraj Herz

Urodził się w 1934 roku na terenie dzisiejszej Słowacji. Czeski reżyser i scenarzysta filmowy. Kiedy miał dziesięć lat, został uwięziony na pół roku w obozie koncentracyjnym. Studiował na Wydziale Fotografii w Bratysławie i później lalkarstwo na praskiej AMU. Zadebiutował w 1965 roku filmem średniometrażowym na podstawie tekstu Bohumila Hrabala (Sběrné surovosti). Jego najbardziej znanym filmem jest Palacz zwłok na podstawie książki Ladislava Fuksa. Jego Lampy naftowe były pokazywane na festiwalu w Cannes w 1972 roku. W 1987 roku wyemigrował do Niemiec. Jest członkiem Europejskiej Akademii Filmowej.

Wybrana filmografia

1965 Sběrné surovosti

1969 Palacz zwłok / Spalovač mrtvol / The Cremator

1971 Lampy naftowe / Petrolejové lampy

1972 Morgiana

1978 Piękna i potwór / Panna a netvor / Beauty and the Beast

2010 Młyn Habermanna / Habermann

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!