repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 23 czerwca 2016.

Obrazy starego świata

Pictures of the Old World / Obrazy starého sveta

reż. Dušan Hanák

czas: 70’
produkcja: Czechosłowacja 1972
scenariusz: Dušan Hanák
zdjęcia: Alojz Hanúsek, Martin Martinček
montaż: Alfréd Benčič
muzyka: Václav Hálek, Jozef Malovec
producent: Dušan Hanák
język: czeski, słowacki
barwa: cz.-b.

Oto historie ludzi, którzy są zakorzenieni w swojej ziemi. Gdyby ich przesadzić, zginęliby. Motto najbardziej znanego filmu Dušana Hanáka podpowiada, dlaczego ten pozornie apolityczny dokument rozzłościł władze w Pradze. Obrazy starego świata po krótkiej obecności w kinach zostały zdjęte z ekranu na 18 lat. Słowacki reżyser stworzył hipnotyzującą galerię osobowości, ludzi, którzy egzystują zawieszeni poza czasem, odporni na wiatr politycznych zmian. Dotarł do nich śladem Martina Martinčka, fotografa, który zawędrował do odległych wiosek położonych w Tatrach. Hanák oddaje głos mieszkańcom gór - chłopu z niewładnymi nogami, który samotnie zajmuje się gospodarstwem, czy mężczyźnie marzącemu o podróży na Księżyc. Stawia im pytania o sens życia, wpatruje się w ich twarze i ciała - znaczone głębokimi bruzdami i kalekie, ale zarazem twarde i żywotne. Twórcy odkryli na prowincji indywidualistyczną koncepcję życia w zgodzie ze sobą i przyrodą, filozofię, która nie ma nic wspólnego z komunistyczną, kolektywną wiarą w postęp. Ten hołd dla mądrości dawnych pokoleń, przedstawiony w formie intymnych ujęć, zestawiony jest ze scenami miejskimi, kadrami pokazującymi nowego człowieka - wykorzenionego, mobilnego, podatnego na wpływ.

Mariusz Mikliński

Dušan Hanák

Urodzony w 1938 roku słowacki reżyser. Ukończył słynne FAMU w Pradze. Po kilku nagrodzonych krótkometrażówkach i filmach telewizyjnych zadebiutował w 1969 roku dramatem 322, opowiadającym o przymusowej kolektywizacji i ludziach umierających na raka. W swoim najbardziej znanym filmie, dokumencie Obrazy starego świata, kontynuował zgłębianie tematyki starości, choroby i ułomności ciała. W 1989 roku na Berlinale za film Ja kocham, ty kochasz otrzymał Srebrnego Niedźwiedzia dla najlepszego reżysera.

Wybrana filmografia

1969 322

1972 Obrazy starego świata / Obrazy starého sveta / Pictures of the Old World (dok.)

1976 Różowe sny / Ružové sny / Rose Tinted Dreams

1985 Cicha radość / Tichá radosť / Quiet Happiness

1989 Ja kocham, ty kochasz / Ja milujem, ty miluješ / I Love, You Love

1995 Papierowe głowy / Papierové hlavy / Paper Heads (dok.)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!