repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 21 kwietnia 2016.

Wóz do Wiednia

Coach to Vienna / Kočár do Vídně

reż. Karel Kachyňa

czas: 76’
produkcja: Czechosłowacja 1966
obsada: Jaromír Hanzlík, Iva Janžurová, Ulrich Thein
scenariusz: Karel Kachyňa, Jan Procházka
zdjęcia: Josef Illík
montaż: Miroslav Hájek
muzyka: Jan Novák
producent: Iva Janžurová, Jaroslav Kučera, Milada Krůtová
produkcja: Ceskoslovenský Státní Film, Filmové studio Barrandov
język: czeski, niemiecki
barwa: cz.-b.

Opowiadający o ostatnich dniach wojny Wóz do Wiednia można uznać za suplement do wcześniejszych o dwa lata Diamentów nocy Jana Němca. Tutaj główną rolę również gra las - mroczny, nieprzewidywalny, będący schronieniem i pułapką. U Kachyňy zmienia się jednak stosunek sił. Uciekają nie Żydzi, lecz rozproszone oddziały niemieckie, a czeska partyzantka depcze im po piętach. Jednym z takich żołnierzy jest Hans, młody naiwny Austriak. Wraz ze swoim rannym towarzyszem, zaciekłym nazistą, chce się przedostać do Wiednia. Do współpracy zmusza Czeszkę, pogrążoną w żałobie po mężu zabitym przez Niemców. Żądna zemsty, wiezie ich wozem do granicy. Po latach film wciąż robi wrażenie daleką od uproszczeń wizją wojny, wyzwalającej najniższe instynkty u wszystkich, niezależnie od politycznych barw. Wóz do Wiednia, rozpisana na trzy postaci psychodrama, to najważniejszy projekt Karela Kachyňy i dramaturga Jana Procházki. Film, który unikał podziału na dobrych i złych - w negatywnym świetle przedstawia czeskich partyzantów i uczłowiecza postać austriackiego żołnierza - wzbudził kontrowersje już na etapie produkcji. Wstrzymany przez cenzurę, mógłby nie powstać, gdyby nie interwencja Procházki u samego prezydenta.

Mariusz Mikliński

Karel Kachyňa

Urodzony w 1924 roku w Vyszkowie. Ukończył szkołę filmową FAMU w Pradze, był utożsamiany z czechosłowacką Nową Falą. W latach 60. rozpoczął współpracę z dramaturgiem Janem Procházką. Ich pierwszych filmem był Błysk nadziei z 1963 roku, otwarcie krytyczny wobec komunizmu. Wszystkie ich wspólne projekty zostały zakazane po 1968 roku. Po śmierci Procházki Kachyňa nadal kręcił filmy, głównie dla młodzieży. Do głośniejszych tytułów z tego okresu należy Śmierć pięknych saren na podstawie opowiadań Pavla Oty.

Wybrana filmografia

1962 Zmartwienia / Trápení

1967 Noc panny młodej / Noc nevěsty / The Nun's Night

1979 Miłość między kroplami deszczu / Lásky mezi kapkami deště / Love Between the Raindrops

1986 Śmierć pięknych saren / Smrt krásných srnců / Forbidden Dreams

1990 Ucho / Ucho / The Ear

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!