repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 5 maja 2016.

322

Czechosłowacka Nowa Fala: 322

reż. Dušan Hanák

czas: 94’
produkcja: Czechosłowacja 1969
obsada: Václav Lohniský, Lucyna Winnicka, Josef Abrhám, Miroslav Macháček, František Zvarík
nagrody: MFF w Mannheim-Heidelbergu 1969 – główna nagroda
scenariusz: Dušan Hanák, Ján Johanides, Natasa Tanská na podstawie noweli Jána Johanidesa
zdjęcia: Viktor Svoboda
montaż: Alfréd Benčič
muzyka: Ladislav Gerhardt
producent: Gejza Maráky
produkcja: Studio Hraných Filmov Bratislava
język: słowacki
barwa: cz.-b.

322 to kod oznaczający zdiagnozowanego u pacjenta raka. Pacjentem jest tu łagodny i poczciwy mężczyzna w średnim wieku. Jak zostaje to obwieszczone na samym początku: stracił on wiarę, ale brakuje mu odwagi, aby na dobre przestać wierzyć. Bohater ma na swoim koncie kilka błędów – jednym z nich jest nieudane małżeństwo z kobietą, z którą wciąż dzieli mieszkanie. Pogarszający się stan zdrowia wydaje się impulsem do podsumowania życia. Historia pacjenta jest jednak zaledwie pretekstem do opowiedzenia o całym społeczeństwie: desperacko poszukującym szczęścia, poddawanym mniej lub bardziej wyraźnej kontroli, stojącym wobec nieprzyjaznych historycznych procesów. Ten wielowarstwowy, egzystencjalny dramat zostaje opowiedziany za pomocą wyrafinowanych środków wyrazu. Reżyser podzielił film na rozdziały opatrzone intrygującymi tytułami, a uwagę widza przyciągają posępne, poetyckie ujęcia życia miejskiego oraz ekstrawaganckie zabiegi stylistyczne.

Piotr Mirski

Dušan Hanák

Urodzony w 1938 roku słowacki reżyser. Ukończył słynne FAMU w Pradze. Po kilku nagrodzonych krótkometrażówkach i filmach telewizyjnych zadebiutował w 1969 roku dramatem 322, opowiadającym o przymusowej kolektywizacji i ludziach umierających na raka. W swoim najbardziej znanym filmie, dokumencie Obrazy starego świata, kontynuował zgłębianie tematyki starości, choroby i ułomności ciała. W 1989 roku na Berlinale za film Ja kocham, ty kochasz otrzymał Srebrnego Niedźwiedzia dla najlepszego reżysera.

Wybrana filmografia

1969 322

1972 Obrazy starego świata / Obrazy starého sveta / Pictures of the Old World (dok.)

1976 Różowe sny / Ružové sny / Rose Tinted Dreams

1985 Cicha radość / Tichá radosť / Quiet Happiness

1989 Ja kocham, ty kochasz / Ja milujem, ty miluješ / I Love, You Love

1995 Papierowe głowy / Papierové hlavy / Paper Heads (dok.)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!