repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 19 kwietnia 2016.

Diamenty nocy

Diamonds of the Night / Démanty noci

reż. Jan Němec

czas: 64’
produkcja: Czechosłowacja 1964
obsada: Ladislav Jánsky, Antonin Kumbera, Ilse Bischofova
scenariusz: Arnošt Lustig na podstawie własnego opowiadania, Jan Němec
zdjęcia: Jaroslav Kučera
montaż: Miroslav Hájek
muzyka: Jan Rychlik, Vlastimil Hála
produkcja: Ceskoslovenský Filmexport
język: niemiecki, czeski
barwa: cz.-b.

Dwaj młodzi mężczyźni dokonują niemożliwego – wyskakują z pociągu, który transportuje ludzi do obozu zagłady. Od tego momentu ich przetrwanie zależy od tego, jak szybko potrafią biec i jak dobrze potrafią się ukryć. Bardzo szybko pozbywają się ciemnych płaszczy z wyszytymi literami KL. Ich ucieczka to traumatyczne przeżycie, które uruchamia pamięć bohaterów. Tylko dzięki retrospekcji mogą choć na chwilę powrócić do przeszłości. Przypomnieć sobie, czym były spokój i bezpieczeństwo. W Diamentach nocy Němec stara się pokazać, jak zachowuje się człowiek sprowadzony do roli zwierzyny łownej. Anonimowi bohaterowie tracą poczucie czasu – przeszłość myli im się z teraźniejszością. Retrospekcje z Pragi, w których pojawiają się tajemnicza, piękna dziewczyna, uśmiechnięci SS-mani i zwykli pasażerowie miejskich tramwajów, mieszają się z obrazami bezustannej walki o przetrwanie. Każdy napotkany człowiek jest wrogiem. Niektóre sytuacje tkwią w świadomości bohaterów niczym lejtmotyw odsyłający do głodu i strachu. Wszędzie słychać język niemiecki. Po niemiecku mówią również lokalni myśliwi, którzy nie spoczną, póki nie dopadną zwierzyny.

Joanna Ostrowska



Jan Němec

Urodził się w 1936 roku w Pradze, zmarł 19 marca 2016, reżyser i scenarzysta filmowy. Nazywany enfant terrible czechosłowackiej Nowej Fali. Ukończył reżyserię na FAMU. Zadebiutował filmem Diamenty nocy na podstawie opowiadania Arnošta Lustiga. W 1965 roku wyreżyserował film O uroczystości i gościach (na podstawie scenariusza Ester Krumbachovej) – satyrę o konformizmie, która nie spodobała się władzy komunistycznej. W trakcie inwazji wojsk Układu Warszawskiego na Czechosłowację nakręcił Oratorium dla Pragi. Między innymi z tego powodu otrzymał zakaz robienia filmów i musiał opuścić kraj. Wrócił do Czechosłowacji w 1989 roku.

Wybrana filmografia

1964 Diamenty nocy / Démanty noci / Diamonds of the Night

1965 O uroczystości i gościach / O slavnosti a hostech / The Party and the Guests

1966 Męczennicy miłości / Mučedníci lásky / Martyrs of Love

1968 Oratorium dla Pragi / Oratorio for Prague (dok., kr.m.)

2001 Nocne rozmowy z matką / Noční hovory s matkou / Late Night Talks with Mother (dok.)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!