Najsmaczniejsze wydarzenie kinowe we Wrocławiu! Od 31 maja do 2 czerwca zapraszamy do Nowych Horyzontów na trzecią edycję przeglądu filmów o tematyce kulinarnej. Dla głodnych wrażeń przygotowaliśmy projekcje filmowe, dyskusje i poczęstunki w kinie oraz wyjątkowe wydarzenie organizowane w Hotelu Monopol - Kolację Wolności - z udziałem Roberta Makłowicza i Katarzyny Bosackiej. Filmowa Europa na Widelcu jest częścią programu festiwalu kulinarnego Europa na Widelcu, od 11 lat organizowanego przez Miasto Wrocław na miejskim rynku.
Organizatorzy Filmowej Europy na Widelcu - FILMS for FOOD i Kino Nowe Horyzonty - proponują w tym roku pięć seansów najlepszych kulinarnych dokumentów z ostatnich miesięcy, które podbiły serca widzów i krytyków na najważniejszych festiwalach filmowych świata - m.in w Berlinie
i San Sebastian. Oprócz dokumentów o znanych szefach kuchni i wybitnych restauratorach, w programie znajdą się m.in. filmy o zrównoważonym rolnictwie czy tajnikach wytwarzania wina.
Na otwarcie festiwalu przygotowaliśmy specjalny pokaz archiwalnych produkcji dokumentujących obrady Okrągłego Stołu (w tym film w reżyserii Piotra Bikonta, współtwórcy festiwalu Europa na Widelcu) oraz wyjątkową Kolację Wolności w Hotelu Monopol, która wpisuje się w ogólnopolską akcję Menu Wolności - przygotowaną z okazji 30. rocznicy obrad Okrągłego Stołu. Gośćmi specjalnymi przeglądu będą Robert Makłowicz - ambasador i współorganizator festiwalu Europa na widelcu oraz Katarzyna Bosacka - pomysłodawczyni i jedna z ambasadorek ogólnopolskiej akcji Menu Wolności.
W programie:
DZIEŃ I, 31 maja, piątek: Menu Wolności (1989-2019)
godz. 18.30
Opowieści Okrągłego Stołu
reż. Piotr Bikont, Leszek Dziumowicz, Polska 1989, 56'
oraz pokaz fragment reportażu Okrągły Stół od Kuchni, Polska 1989
Poczęstunek po pokazie (Nowe Bistro): zupa pomidorowa
Pokaz specjalny z udziałem Katarzyny Bosackiej i Roberta Makłowicza
godz. 19.30
Kolacja Menu Wolności i pokaz filmu Opowieści okrągłego stołu
Przed projekcją filmu i w trakcie kolacji - spotkanie z Robertem Makłowiczem, ambasadorem festiwalu oraz Katarzyną Bosacką, pomysłodawczynią akcji Menu Wolności.
Więcej informacji o akcji Menu Wolności na stronie: menuwolnosci.pl
UWAGA!
Obniżyliśmy cenę biletu na kolację do 230 zł. Osoby, które zakupiły już bilety otrzymają zwrot nadpłaty - do odebrania w kasie kina.
kup bilet na Kolację Menu Wolności
Sprzedaż biletów na kolację Menu Wolności przez kasę i stronę Kina Nowe Horyzonty jest prowadzona do piątku 31. maja, do godz. 15:00. Istnieje również możliwość zakupu biletu na kolację na miejscu w Hotelu Monopol (godz. 19:30), ale liczba miejsc jest ograniczona.
DZIEŃ II, 1 czerwca, sobota: Wielcy szefowie kuchni, wielkie inspiracje
godz. 11.00
Warsztaty w restauracji Surfer (ul. Legnicka 58r). Wstęp: 8,90 zł.
Zgłoszenia na adres: surfermagnolia@gmail.com
Liczba miejsc ograniczona
godz. 16.00
Chef Flynn
reż. Cameron Yates, USA 2018, 82'
poczęstunek przed seansem: niespodzianka od Surfer
prelekcja (Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek)
godz. 18.30
W poszukiwaniu umami
reż. Iñigo Ruiz, Hiszpania 2017, 60'
Poczęstunek przed seansem (Nowe Bistro): Łyk umami
W dyskusji po pokazie wezmą udział:
Michał Czekajło, szef kuchni, Browar Stu Mostów
Andrzej Błaszczuk, współwłaściciel Yemsetu
Jakub Boski, współwłaściciel restauracji Nabe i Sushi Corner
Prowadzenie: Maciej Przestalski, dziennikarz Radia RAM
godz. 20.30
Bracia Roca na tureckim szlaku
reż. Luis Gonzalez, Hiszpania 2016, 86'
Poczęstunek przed seansem (Nowe Bistro): tureckie ciasteczka z sokiem z cytryny.
W dyskusji po pokazie wezmą udział:
dr Dorota Koczanowicz, kulturoznawczyni, UWr
Tomasz Hartman, szef kuchni, Food Think Tank
Aleksander Struś, szef kuchni, Nafta Bistro
Prowadzenie: Maciej Przestalski, dziennikarz Radia RAM
DZIEŃ III, 2 czerwca, niedziela: Społeczeństwo i kultura kulinarna
godz. 17.30
Żniwa
reż. Andrea Paco Mariani, Włochy 2017, 73'
Poczęstunek przed seansem (Nowe Bistro): młode buraczki w jadalnej ziemi
W dyskusji po pokazie wezmą udział:
Piyush Mittal, właściciel restauracji New Dehli we Wrocławiu
dr Nina Budziszewska, wykładowca w Zakładzie Filologii Indyjskiej UWr
Prowadzenie: Maciej Przestalski, dziennikarz Radia RAM
godz. 20.00
Wino we krwi
reż. Emily Railsback, USA 2018,78'
Przed seansem (Nowe Bistro): kieliszek gruzińskiego wina
W dyskusji przed seansem wezmą udział:
Łukasz Czajkowski, sommelier, współwłaściciel firmy Wine Mates importującej wino
Leszek Budzyński ("Kaukaz"), Winnica DeSas
Filip Ługowski, sommelier z restauracji Warsztat
Prowadzenie: Agnieszka Szydziak, redaktor naczelna portalu Have a Bite Wrocław.
Organizatorzy:
Films For Food, Urząd Miasta Wrocław
Współorganizatorzy:
Kino Nowe Horyzonty, Hotel Monopol Wrocław, Likus Hotele i Restauracje
Partnerzy:
Galeria Wnętrz Domar, My Way Media, Menu Wolności, Nowe Bistro
Patroni medialni:
KUKBUK, Food Service, OuiChef.pl, Wroclaw.pl, Kochamwroclaw.pl, Haveabite, oczy.mag, Radio RAM, Radio Wrocław, Wroclife