"Bracia Roca na tureckim szlaku", reż. Luis Gonzalez"Bracia Roca na tureckim szlaku", reż. Luis Gonzalez
Filmowa Europa na widelcu 2019

Najsmaczniejsze wydarzenie kinowe we Wrocławiu! Od 31 maja do 2 czerwca zapraszamy do Nowych Horyzontów na trzecią edycję przeglądu filmów o tematyce kulinarnej. Dla głodnych wrażeń przygotowaliśmy projekcje filmowe, dyskusje i poczęstunki w kinie oraz wyjątkowe wydarzenie organizowane w Hotelu Monopol - Kolację Wolności - z udziałem Roberta Makłowicza i Katarzyny Bosackiej. Filmowa Europa na Widelcu jest częścią programu festiwalu kulinarnego Europa na Widelcu, od 11 lat organizowanego przez Miasto Wrocław na miejskim rynku.

Organizatorzy Filmowej Europy na Widelcu - FILMS for FOOD i Kino Nowe Horyzonty - proponują w tym roku pięć seansów najlepszych kulinarnych dokumentów z ostatnich miesięcy, które podbiły serca widzów i krytyków na najważniejszych festiwalach filmowych świata - m.in w Berlinie
i San Sebastian. Oprócz dokumentów o znanych szefach kuchni i wybitnych restauratorach, w programie znajdą się m.in. filmy o zrównoważonym rolnictwie czy tajnikach wytwarzania wina.

Na otwarcie festiwalu przygotowaliśmy specjalny pokaz archiwalnych produkcji dokumentujących obrady Okrągłego Stołu (w tym film w reżyserii Piotra Bikonta, współtwórcy festiwalu Europa na Widelcu) oraz wyjątkową Kolację Wolności w Hotelu Monopol, która wpisuje się w ogólnopolską akcję Menu Wolności - przygotowaną z okazji 30. rocznicy obrad Okrągłego Stołu. Gośćmi specjalnymi przeglądu będą Robert Makłowicz - ambasador i współorganizator festiwalu Europa na widelcu oraz Katarzyna Bosacka - pomysłodawczyni i jedna z ambasadorek ogólnopolskiej akcji Menu Wolności.

W programie:

DZIEŃ I, 31 maja, piątek: Menu Wolności (1989-2019)

godz. 18.30

Opowieści Okrągłego Stołu
reż. Piotr Bikont, Leszek Dziumowicz, Polska 1989, 56'

oraz pokaz fragment reportażu Okrągły Stół od Kuchni, Polska 1989

Poczęstunek po pokazie (Nowe Bistro): zupa pomidorowa

Pokaz specjalny z udziałem Katarzyny Bosackiej i Roberta Makłowicza

godz. 19.30

Kolacja Menu Wolności i pokaz filmu Opowieści okrągłego stołu

Przed projekcją filmu i w trakcie kolacji - spotkanie z Robertem Makłowiczem, ambasadorem festiwalu oraz Katarzyną Bosacką, pomysłodawczynią akcji Menu Wolności.

Więcej informacji o akcji Menu Wolności na stronie: menuwolnosci.pl

UWAGA! 
Obniżyliśmy cenę biletu na kolację do 230 zł. Osoby, które zakupiły już bilety otrzymają zwrot nadpłaty - do odebrania w kasie kina.

kup bilet na Kolację Menu Wolności

Sprzedaż biletów na kolację Menu Wolności przez kasę i stronę Kina Nowe Horyzonty jest prowadzona do piątku 31. maja, do godz. 15:00. Istnieje również możliwość zakupu biletu na kolację na miejscu w Hotelu Monopol (godz. 19:30), ale liczba miejsc jest ograniczona.

 

DZIEŃ II, 1 czerwca, sobota: Wielcy szefowie kuchni, wielkie inspiracje

godz. 11.00

Warsztaty w restauracji Surfer (ul. Legnicka 58r). Wstęp: 8,90 zł.
Zgłoszenia na adres: surfermagnolia@gmail.com

Liczba miejsc ograniczona

godz. 16.00

Chef Flynn
reż. Cameron Yates, USA 2018, 82'

poczęstunek przed seansem: niespodzianka od Surfer

prelekcja (Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek)

godz. 18.30

W poszukiwaniu umami
reż. Iñigo Ruiz, Hiszpania 2017, 60'

Poczęstunek przed seansem (Nowe Bistro): Łyk umami

W dyskusji po pokazie wezmą udział:

Michał Czekajło, szef kuchni, Browar Stu Mostów
Andrzej Błaszczuk, współwłaściciel Yemsetu
Jakub Boski, współwłaściciel restauracji Nabe i Sushi Corner

Prowadzenie: Maciej Przestalski, dziennikarz Radia RAM

godz. 20.30

Bracia Roca na tureckim szlaku
reż. Luis Gonzalez, Hiszpania 2016, 86'

Poczęstunek przed seansem (Nowe Bistro): tureckie ciasteczka z sokiem z cytryny.

W dyskusji po pokazie wezmą udział:

dr Dorota Koczanowicz, kulturoznawczyni, UWr
Tomasz Hartman, szef kuchni, Food Think Tank
Aleksander Struś, szef kuchni, Nafta Bistro

Prowadzenie: Maciej Przestalski, dziennikarz Radia RAM

DZIEŃ III, 2 czerwca, niedziela: Społeczeństwo i kultura kulinarna

godz. 17.30

Żniwa
reż. Andrea Paco Mariani, Włochy 2017, 73'

Poczęstunek przed seansem (Nowe Bistro): młode buraczki w jadalnej ziemi

W dyskusji po pokazie wezmą udział:

Piyush Mittal, właściciel restauracji New Dehli we Wrocławiu
dr Nina Budziszewska, wykładowca w Zakładzie Filologii Indyjskiej UWr

Prowadzenie: Maciej Przestalski, dziennikarz Radia RAM

godz. 20.00

Wino we krwi
reż. Emily Railsback, USA 2018,78'

Przed seansem (Nowe Bistro): kieliszek gruzińskiego wina

W dyskusji przed seansem wezmą udział:

Łukasz Czajkowski, sommelier, współwłaściciel firmy Wine Mates importującej wino
Leszek Budzyński ("Kaukaz"), Winnica DeSas
Filip Ługowski, sommelier z restauracji Warsztat

Prowadzenie: Agnieszka Szydziak, redaktor naczelna portalu Have a Bite Wrocław.

Organizatorzy:

Films For Food, Urząd Miasta Wrocław

Współorganizatorzy:

Kino Nowe Horyzonty, Hotel Monopol Wrocław, Likus Hotele i Restauracje

Partnerzy:

Galeria Wnętrz Domar, My Way Media, Menu Wolności, Nowe Bistro

Patroni medialni:

KUKBUK, Food Service, OuiChef.pl, Wroclaw.pl, Kochamwroclaw.pl, Haveabite, oczy.mag, Radio RAM, Radio Wrocław, Wroclife

Filmowa Europa na Widelcu

20. urodziny Ale kino: Tajny dziennik 
20. urodziny Ale kino+
Jim Sheridan, Irlandia 2017
Amy 
Asif Kapadia, UK 2015
Anna 
Luc Besson, Francja 2019
Annabelle wraca do domu 
Gary Dauberman, USA 2019
Bliskość 
Kantemir Bałagow, Rosja 2017
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Supa Modo (lektor) 
Likarion Wainaina, Niemcy, Kenia 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.