repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

17 kwi / pn

Do widzenia, do jutra

reż. Janusz Morgenstern

czas: 80’
produkcja: Polska 1960
obsada: Zbigniew Cybulski, Teresa Tuszyńska, Grażyna Muszyńska, Jacek Fedorowicz
język: polski, francuski, angielski

gatunek: dramat obyczajowy

Ona, Francuzka, córka dyplomaty, od niedawna pełnoletnia. On, Polak, artysta teatralny, jeszcze do niedawna student. Spotykają się przypadkiem latem w Gdańsku, gdzie on opiekuje się teatrzykiem studenckim Tik-Tak. Marguerite (T.Tuszyńska) to nowoczesna, praktyczna dziewczyna, która podróżuje ze swoim ojcem i jak się wydaje, nie cierpi z powodu częstej zmiany miejsc i kręgu znajomych. W Gdańsku cieszy się zresztą wielkim powodzeniem. Jacek (Z.Cybulski) to romantyczny, młody mężczyzna, który marzy o idealnej miłości, odpornej na przyziemne realia. Zbliżą się do siebie na chwilę, mimo bariery językowej i rozbieżnych planów.

Filmowy teatrzyk Tik-Tak to w istocie legendarny gdański studencki teatrzyk Bim-Bom (1954-60), którego opiekunem artystycznym był właśnie Zbigniew Cybulski, wówczas aktor Teatru Wybrzeże. Do studentek i studentów Politechniki Gdańskiej dołączyli Bogumił Kobiela (współautor scenariusza razem z Cybulskim i Wilhelmem Machem) oraz studenci Wyższej Szkoły Sztuk Plastycznych: Jacek Fedorowicz i Wowo Bielicki. W filmie w epizodach zagrał również Roman Polański, a muzykę skomponował Krzysztof Komeda. W roli Marguerite – słynna „Tetetka”, czyli Teresa Tuszyńska, aktorka niezawodowa, laureatka konkursu „Przekroju” dla amatorek, popularna modelka „Mody Polskiej”. Debiut reżyserski Janusza Morgensterna zdobył nagrody na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Standfordzie (1961) – za reżyserię oraz w Melbourne (1961) – za zdjęcia Jana Laskowskiego.

Organizator przeglądu: Stowarzyszenie Kin Studyjnych
Kurator przeglądu: Tomasz Kolankiewicz
Partnerzy: WFDiF, 35mm, DI Factory
Przegląd współfinansowany ze środków Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej.

Janusz Morgenstern

Janusz Morgenstern urodził się w 1922 r. w Mikulińcach k. Tarnopola. Od lat jest nie tylko reżyserem, ale również producentem filmowym. Ukończył Wydział Reżyserii PWSF w Łodzi. Jest twórcą wielu doskonałych filmów oraz tak popularnych seriali jak Kolumbowie, Polskie drogi, Stawka większa niż życie. Asystował m.in. przy realizacji filmów Andrzeja Wajdy: Kanał, Popiół i diament, Lotna. Jako samodzielny reżyser zadebiutował w 1960 r. filmem Do widzenia, do jutra. Za swą wieloletnią działalność otrzymał wiele prestiżowych nagród, m.in. w 1977 Nagrodę Ministra Kultury i Sztuki I stopnia za filmową twórczość telewizyjną oraz w 1991 Nagrodę Przewodniczącego Komitetu Kinematografii dla producentów filmowych.

Filmografia:

1960 Przygoda w terenie (kr.m.)

1960 Do widzenia, do jutra.../ Good Bye, Till Tomorrow

1962 Jutro premiera/ Opening Tomorrow

1963 Dwa żebra Adama/ Adam's Two Ribs

1964 Życie raz jeszcze/ Back to Life Again

1965 Potem nastąpi cisza/ And All Will Be Quiet

1967 Jowita/ Jovita

1972 Trzeba zabić tę miłość

1979 Godzina "W"/ "W" Hour

2000 Żółty szalik/ The Yellow Scarf (śr.m.)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!