repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

15 maja / pn

Nikt nie woła

reż. Kazimierz Kutz

czas: 86’
produkcja: Polska 1960
obsada: Zofia Marcinkowska, Henryk Boukołowski, Barbara Krafftówna, Halina Mikołajska
język: polski

gatunek: dramat obyczajowy

Z końcem wojny na Ziemie Zachodnie zmierzają pociągi pełne ludzi myślących o rozpoczęciu życia od nowa. Transport przesiedleńców, wśród których znajduje się Bożek, przybywa do Zielna. Podróż Bożka wyniknęła z chęci zerwania z podziemiem i ucieczki przed karą za niewykonanie rozkazu. „Nie zabiłem czerwonego” – mówi sam do siebie. Bożek urządza sobie pokój i podejmuje pracę w wytwórni win.

Z poznaną tu Lucyną zaczyna go łączyć uczucie, ale strach przed wyrokiem wyklucza jakąkolwiek szczerość. Chłopak szamocze się z samym sobą, próbuje ostudzić miłość do Lucyny przelotnymi związkami z Niurą i Olgą. Pewnego dnia w miasteczku dostrzega Zygmunta – kolegę z organizacji, co prowokuje ucieczkę Bożyka na wieś. Ale po przemyśleniu własnej sytuacji podejmuje ryzyko powrotu do Lucyny.

Jeden z najpiękniejszych plastycznie polskich filmów. Wystylizowane czarno-białe zdjęcia oddają stan duszy pary młodych ludzi zupełnie zagubionych w nowej rzeczywistości i księżycowym pejzażu miasteczka zaludnionego przez przypadkowych mieszkańców.

Organizator przeglądu: Stowarzyszenie Kin Studyjnych
Kurator przeglądu: Tomasz Kolankiewicz
Partnerzy: WFDiF, 35mm, DI Factory
Przegląd współfinansowany ze środków Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej.

Kazimierz Kutz

Kazimierz Kutz urodził się w 1929 r., ukończył PWSFTiT w Łodzi. Debiutował filmem Krzyż Walecznych (1959), który był głosem polemicznym w ogólnonarodowej dyskusji o doświadczeniach wojennych. Reżyser zyskał wówczas miano doskonałego realisty, który ciepło i z sympatią potrafi pokazać złożoną psychikę człowieka. Swoje pierwsze filmy Kutz tworzył w opozycji do szkoły polskiej. Jego obrazy skupiały się na obserwacji zwyczajnego życia dalekiego od wielkich idei i romantycznej martyrologii. Wielką popularność przyniosła reżyserowi tak zwana trylogia śląska - Sól ziemi czarnej, Perła w koronie i Paciorki jednego różańca. Kazimierz Kutz jest również reżyserem teatralnym i telewizyjnym

Filmografia:

1958 Krzyż Walecznych / Cross of Valor

1960 Nikt nie woła / Nobody's Calling

1961 Ludzie z pociągu / Night Train

1963 Milczenie / Silence

1969 Sól ziemi czarnej / Salt of the Black Earth

1971 Perła w koronie / Pearl in the Crown

1975 Znikąd do nikąd / From Nowhere to Nowhere

1979 Paciorki jednego różańca / The Beads of One Rosary

1985 Wkrótce nadejdą bracia / The Brothers Will Come Soon

1993 Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza / The Terrible Dream of Babyface Gorkiewicz

1994 Śmierć jak kromka chleba / Death as a Slice of Bread

1995 Pułkownik Kwiatkowski / Colonel Kwiatkowski

1997 Sława i chwała (serial tv)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!