repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

4 sie / wt
plakat

Nie jestem twoim murzynem

I Am Not Your Negro

reż. Raoul Peck

czas: 89’
produkcja: Szwajcaria, Francja, Belgia, USA 2016
obsada: Samuel L. Jackson, James Baldwin, Harry Belafonte

Głośny film dokumentalny będący adaptacją niedokończonej powieści Jamesa Baldwina ( Zapiski syna tego kraju, Gdyby ulica Beale umiała mówić). W swojej książce amerykański pisarz planował opisanie historii zabójstw trzech swoich przyjaciół - aktywistów politycznych: Medgara Eversa, Macolma X i Martina Luthera Kinga. Reżyser Raoul Peck przeniósł na ekran fragmenty prozy Baldwina, o których odczytanie poprosił samego Samuela L. Jacksona. Istniejący materiał literacki reżyser wzbogacił także o obszerne archiwalia dokumentujące wieloletnią walkę Afroamerykanów o uzyskanie pełni praw obywatelskich. W efekcie  Nie jestem twoim Murzynem okazało się fascynującym filmowym esejem o nietolerancji, gniewie i potrzebie sprawiedliwości.

Raoul Peck

Urodził się w 1953 roku na Haiti. Studiował na Niemieckiej Akademii Filmowej i Telewizyjnej w Berlinie. Założył firmę producencką Velvet Film, która wspomagała kolejne jego twórcze przedsięwzięcia. Wyreżyserowany przez niego L'Homme sur les quais był pierwszym haitańskim filmem, jaki pokazywano w amerykańskich kinach. Międzynarodową sławę zyskał dzięki Lumumbie. Był ministrem kultury Haiti. Obecnie kieruje francuską szkołą filmową La Fémis.

Wybrana filmografia

1987 Haitian Corner

1993 L'homme sur les quais / The Man on the Shore

2000 Lumumba

2005 Czasem w kwietniu / Sometimes in April (TV)

2013 Assistance mortelle / Fatal Assistance (doc.)

2016 Nie jestem twoim murzynem / I Am Not Your Negro (doc.)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!