repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

27 sie / cz
plakat

Rób, co należy

Do the Right Thing

reż. Spike Lee

czas: 120’
produkcja: 1989
obsada: Danny Aiello, Ossie Davis, Ruby Dee, Giancarlo Esposito, John Turturro

Kipiący energią i rozbujany w rytmie rapu Public Enemy, wiecznie młody klasyk kina antydyskryminacyjnego. Arcydzieło Spike'a Lee opowiada historię jednego, upalnego dnia z życia mieszkańców Brooklynu. Sal (nagrodzony za tę rolę Oscarem Danny Aiello), Amerykanin włoskiego pochodzenia, prowadzi wraz z synami pizzerię, której głównymi klientami są młodzi Afroamerykanie. Choć przedstawiciele różnych grup etnicznych pozornie dogadują się między sobą bez problemów, wystarczy błahy pretekst, by do głosu doszły skrywane urazy, frustracje i uprzedzenia.

Spike Lee

Czołowy niepokorny kina amerykańskiego. Urodził się w Atlancie, ale bardziej związał się z Brooklynem. Jego debiut z 1986 roku, On się doigra, zarobił siedem milionów dolarów, co młodemu absolwentowi Uniwersytetu Nowojorskiego pozwoliło założyć własną firmę produkcyjną. Do dziś Lee w dużej mierze działa poza systemem studyjnym i współfinansuje własne produkcje. Wspiera także młodych filmowców i czarnoskórą społeczność. W 2016 roku otrzymał honorowego Oscara. Jest zagorzałym fanem Knicksów.

Filmografia

1986 On się doigra / She's Gotta Have It

1989 Rób, co należy / Do the Right Thing

1992 Malcolm X

2002 25. godzina / 25th Hour

2015 Chi-Raq

2017 She's Gotta Have It (tv series)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!