repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 7 grudnia 2017.

Autor widmo

reż. Roman Polański

czas: 128’
produkcja: Francja, Niemcy 2010
obsada: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams

Zrealizowany w gwiazdorskiej obsadzie osiemnasty pełnometrażowy film Romana Polańskiego podejmuje ulubiony przez reżysera motyw człowieka w pułapce. Tym razem autor Dziecka Rosemary opowiada historię pisarza (Ewan McGregor), który dostaje zlecenie ułożenia w książkę wspomnień Adama Langa (Pierce Brosnan) - byłego premiera Wielkiej Brytanii, wyraźnie wzorowanego na Tonym Blairze. Okazuje się, że jego poprzednik zginął w niewyjaśnionych okolicznościach, a tytułowy ghost writer pracować musi pod silną presją nie tylko Langa, jego żony (Olivia Williams) i asystentki (Kim Cattrall), ale także prasy i służb specjalnych. Wgląd w mroczne kulisy szczytów władzy sprawia, że praca literata okazuje się coraz bardziej niebezpieczna. Atmosfera gęstnieje, a napięcie - jak na thriller przystało - sięga zenitu. Oparty na książce Roberta Harrisa Autor widmo zdobył sześć Europejskich Nagród Filmowych (w tym za najlepszy film) i przyniósł Polańskiemu Srebrnego Niedźwiedzia dla najlepszego reżysera na festiwalu w Berlinie.

Roman Polański

Urodzony w 1933 roku w Paryżu polski reżyser, scenarzysta i aktor. Kształcił się w łódzkiej filmówce, gdzie zrealizował m.in. Dwóch ludzi z szafą. Międzynarodowy rozgłos przyniósł mu nominowany do Oscara Nóż w wodzie. Od 1962 roku Polański pracuje za granicą. We Francji i w Wielkiej Brytanii zrealizował m.in. Wstręt i Matnię, a później w Hollywood Dziecko Rosemary oraz Chinatown. W 1978 roku w związku z oskarżeniem o gwałt na nieletniej wrócił do Europy, gdzie pracuje do dziś. Za nakręconego w 2002 roku Pianistę reżyser otrzymał Złotą Palmę w Cannes oraz Oscara. Zrealizowany w 2010 roku Autor widmo przyniósł Polańskiemu Srebrnego Niedźwiedzia na festiwalu w Berlinie.

Wybrana filmografia

1962 Nóż w wodzie / Knife in the Water

1968 Dziecko Rosemary / Rosemary’s Baby

1974 Chinatown

1978 Tess

1988 Frantic

2002 Pianista / The Pianist

2010 Autor widmo / The Ghost Writer

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!