repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 23 maja 2019.

Ida

Polish Cinema for Beginners: Ida

reż. Paweł Pawlikowski

czas: 80’
produkcja: Polska, Dania, Wielka Brytania 2013
obsada: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Joanna Kulig, Adam Szyszkowski, Jerzy Trela

Wychowana w klasztorze młoda sierota Anna (Agata Trzebuchowska) poznaje ciotkę Wandę (Agata Kulesza), o której istnieniu nie miała pojęcia. Dowiaduje się od niej, że jest Żydówką, a jej rodzice zginęli podczas wojny. Razem wyruszają w samochodową podróż, by odnaleźć ich grób. Wyprawa zmieni życie obu kobiet. Nagrodzony Oscarem film Pawła Pawlikowskiego to jeden z największych sukcesów polskiego kina ostatnich lat. W poetyckiej formule filmu drogi opowiada o trudnych losach powojennej Polski. Zadając często niewygodne pytania o Zagładę, nawiązując do tradycji szkoły polskiej i opowiadając losy kraju poprzez pryzmat kobiet, rozbudził liczne dyskusje.

Paweł Pawlikowski

Urodził się w 1957 roku w Warszawie, reżyser i scenarzysta filmowy. W 1971 roku wyjechał wraz z matką do Wielkiej Brytanii. Uczęszczał do katolickiej szkoły. Studiował filozofię i literaturę w Londynie i Oksfordzie. Od 1986 roku był na stażu w BBC i zaczął realizować filmy dokumentalne. Po serii dokumentów m.in. o wojnie w Bośni zadebiutował filmem fabularnym Ostatnie wyjście (2000), który został nagrodzony BAFTĄ dla obiecującego, brytyjskiego twórcy. W 2004 roku nakręcił Lato miłości na podstawie książki Helen Cross. Jego ostatni film Ida to pierwszy polski film nagrodzony Oscarem w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

Filmografia

1992 Serbian Epics (TV, doc.)

1998 Korespondent / The Stringer

2000 Ostatnie wyjście / Last Resort

2004 Lato miłości / My Summer of Love

2011 Kobieta z piątej dzielnicy / La femme du Vème / The Woman in the Fifth

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!