repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 16 marca 2017.

11 minut

reż. Jerzy Skolimowski

czas: 82’
produkcja: Polska 2015
obsada: Andrzej Chyra, Dawid Ogrodnik, Wojciech Mecwaldowski

Polsko-irlandzka koprodukcja ukazująca jeden dzień we współczesnej Warszawie. Historie zwyczajnych mieszkańców stolicy złożą się nieoczekiwanie na nagłą apokalipsę, którą porównywano do zamachów na World Trade Center. Wydarzenie Festiwalu Filmowego w Wenecji sprzed dwóch lat, którym przypomniał o sobie Jerzy Skolimowski („Start”, „Krzyk”, „Essential Killing”) - jeden z najoryginalniejszych polskich reżyserów filmowych. Na festiwalu w Gdyni film zdobył nagrodę za montaż Agnieszki Glińskiej i muzykę Pawła Mykietyna.

gość: Agnieszka Glińska (montażystka)
miasto: Warszawa

Jerzy Skolimowski

Urodził się w 1938 roku w Łodzi. Jest jedną z najważniejszych postaci polskiego kina. Od lat 60. wyreżyserował ponad 20 filmów. Tworzył w Polsce (Rysopis, Walkower, Bariera), Belgii (Start), Wielkiej Brytanii (Na samym dnie, Fucha) i Stanach Zjednoczonych (Latarnik). W 2008 roku Czterema nocami z Anną powrócił do Polski i do kina w mistrzowskim stylu. Essential Killing został nagrodzony na festiwalach m.in. w Wenecji i Gdyni.

Filmografia

1964 Rysopis / Identification Marks: None

1965 Walkower / Walkover

1966 Bariera / Barrier

1967 Ręce do góry / Hands Up

1967 Start / Le départ

1970 Na samym dnie / Deep End

1982 Fucha / Moonlighting

1985 Latarniowiec / Lightship

1991 Ferdydurke / 30 Door Key

2008 Cztery noce z Anną / Four Nights with Anna

2010 Essential Killing

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!