repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 3 kwietnia 2014.

Man of Marble

reż. Andrzej Wajda

czas: 156’
produkcja: Poland 1976
obsada: Krystyna Janda, Jerzy Radziwiłowicz, Tadeusz Łomnicki

Man of Marble,  with powerful performances by actors Krystyna Janda and Jerzy Radziwiłowicz, has gone down in both Polish and international cinematic history as an accurate and astute indictment of the Communist regime.  The work, an open criticism of falsehood, violence and enslavement, is directed as a journalistic thriller and is remarkably poignant.

Lecturer: Michał Oleszczyk

The lecture will cover Andrzej Wajda’s filmography - the director’s oeuvre throughout different periods of history (the Polish school, the “cinema of moral unease”, Wajda in the Polish Third Republic) and the importance of the "Man of Marble" in the history of Polish and world cinema. Lecturer Michał Oleszczyk holds a doctorate in film studies from the Jagiellonian University, is a film critic and translator, a member of Polish Filmmakers NYC, and the artistic director of the Polish Film Festival in Gdynia since 2014.

Michał Oleszczyk -  film critic and scholar based in Poland. In 2012, he has been named the Critic of the Year by the Polish Film Institute. His work has appeared in numerous Polish outlets, as well as on American websites such as "Fandor", "The House Next Door" and "Hammer to Nail". Oleszczyk wrote the first Polish book on the films of Terence Davies and has published a translation of James L. Hoberman and Jonathan Rosenbaum’s "Midnight Movies". After having defended a PhD thesis on the work of Pauline Kael, he has taught film at Polish universities, as well as worked as a programmer for Off Plus Camera International Film Festival. From 2014 Head of Gdynia Film Festival.

Andrzej Wajda

Andrzej Wajda, reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta i scenograf, urodził się w 1926 r. Studiował malarstwo na ASP w Krakowie (1946-50), następnie reżyserię w PWSF w Łodzi. Andrzej Wajda jest jednym z najwybitniejszych i najpopularniejszych polskich reżyserów a zarazem współtwórcą polskiej szkoły filmowej. Pierwsze kroki w zawodzie stawiał u boku Aleksandra Forda przy filmie Piątka z ulicy Barskiej. Debiutował filmem Pokolenie, opowieścią o losach młodzieży z warszawskich przedmieść podczas okupacji hitlerowskiej. Wajda jest reżyserem niezwykle płodnym i wszechstronnym. Zrealizował filmy psychologiczne, historyczne, polityczne, adaptacje dzieł literaturackich. W każdym z tych gatunków stworzył obrazy, które na stałe weszły do historii polskiego kina. W dowód uznania za wybitne zasługi w dziedzinie filmu Wajda otrzymał wiele prestiżowych nagród. W 2000 r. jako pierwszy polski filmowiec otrzymał Oscara - za całokształt twórczości.

Wajda zajmuje się również reżyserią teatralną. Związany jest z krakowskim Teatrem Starym i warszawskim Teatrem Powszechnym.

 

Filmografia:

1954 Pokolenie/ A Generation

1957 Kanał/ Canal

1958 Popiół i diament/ Ashes and Diamonds

1959 Lotna

1960 Niewinni czarodzieje/ Innocent Sorcerers

1965 Popioły/ The Ashes

1968 Wszystko na sprzedaż/ Everything for Sale

1968 Bramy raju/ Gates to Paradise

1970 Krajobraz po bitwie/ Landscape After the Battle

1973 Wesele/ The Wedding

1974 Ziemia obiecana/ Promised land

1976 Człowiek z marmuru/ Man of Marble

1979 Panny z Wilka/ The Girl from Wilko

1981 Człowiek z żelaza/ Man of Iron

1983 Danton

1986 Kronika wypadków miłosnych/ Chronicle of Amorous Accidents

1992 Pierścionek z orłem w koronie/ The Ring with a Crowned Eagle

1996 Panna Nikt/ Miss Nobody

1999 Pan Tadeusz

2002 Zemsta/ The Revenge

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!