repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 29 października 2016.

Gimme Danger

reż. Jim Jarmusch

czas: 108’
produkcja: USA 2016
obsada: Iggy Pop, Danny Fields, Mike Watt
scenariusz: Jim Jarmusch
zdjęcia: Tom Krueger
montaż: Affonso Gonçalves, Adam Kurnitz
muzyka: The Stooges
producent: José Ibáñez, Carter Logan, Fernando Sulichin
produkcja: Low Mind Films, New Element
polski dystrybutor: Gutek Film
język: angielski

Film Jima Jarmuscha w żaden sposób nie przypomina fanowskiej laurki dla Iggy'ego Popa i The Stooges. Zamiast tego - podobnie jak twórczość zespołu - jest przesiąknięty punkową energią. Muzycy opowiadają reżyserowi o artystycznych wzlotach i upadkach, a także z wyraźną satysfakcją wspominają swoje sceniczne prowokacje. Motywem przewodnim Gimme Danger pozostaje jednak, tak bardzo droga Jarmuschowi, kwestia twórczej niezależności. Choć reżyser oddaje głos wszystkim żyjącym członkom The Stooges, show przed kamerą - tak jak na scenie - kradnie Iggy Pop. Muzyk i aktor, znany m.in. z Truposza czy Kawy i papierosów, ujmuje mieszanką gwiazdorskiej charyzmy, gawędziarskiej swady i poczucia humoru. Jak można było się spodziewać, wielką zaletą Gimme Danger pozostaje także ścieżka dźwiękowa. Oprócz tytułowej piosenki usłyszymy w filmie inne wielkie przeboje The Stooges, takie jak No Fun czy nieśmiertelne I Wanna Be Your Dog.

Piotr Czerkawski

Jim Jarmusch

Urodzony w 1953 roku w Akron w stanie Ohio. Jedna z najważniejszych postaci niezależnego kina w historii. Studiował w szkole filmowej New York Univeristy i w Cinémathèque Française. Jego mentorem był Nicholas Ray (reżyser Buntownika bez powodu), u którego asystował na planie. Dzięki sukcesom swoich pierwszych filmów, zwłaszcza nagrodzonego Złotą Kamerą w Cannes Inaczej niż w raju (1984), stał się symbolem nowego pokolenia niezależnego kina amerykańskiego i ulubieńcem krytyki. Często wykorzystywane przez niego połączenie specyficznego poczucia humoru i statycznych scen stało się na tyle charakterystyczne, że określenie „jarmuschowski” jest dziś zrozumiałe na całym świecie. Laureat m.in. Złotej Palmy na festiwalu filmowym w Cannes za krótki metraż (Kawa i papierosy III, 1994) i zdobywca mnóstwa innych nagród.

Wybrana filmografia

1980 Nieustające wakacje / Permanent Vacation

1984 Inaczej niż w raju / Stranger Than Paradise

1986 Down By Law

1991 Noc na Ziemi / Night On Earth

1995 Truposz / Dead Man

2005 Broken Flowers

2009 The Limits of Control

2013 Tylko kochankowie przeżyją / Only Lovers Left Alive

2016 Paterson

2016 Gimme Danger

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!