repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 30 października 2016.

Kto się śmieje ostatni

The Last Laugh

reż. Ferne Pearlstein

czas: 89’
produkcja: USA 2016
obsada: Rob Reiner, Sarah Silverman, Mel Brooks, Renee Firestone
scenariusz: Robert Edwards, Ferne Pearlstein
zdjęcia: Anne Etheridge, Ferne Pearlstein
montaż: Ferne Pearlstein
muzyka: Joe McGinty
producent: Robert Edwards, Amy Hobby, Anne Hubbell, Ferne Pearlstein, Jan Warner
produkcja: Tangerine Entertainment
właściciel praw: The Film Collaborative
język: angielski
barwa: kolor i cz.-b.

Humor i Holocaust? Niewielu uzna to za dobre połączenie. W swoim kolejnym, zaprezentowanym na festiwalu Tribeca dokumencie znana operatorka Ferne Pearlstein przełamuje jedno z największych tabu w naszej kulturze i udowadnia, że można się śmiać ze wszystkiego. A zwłaszcza z tego, co najbardziej boli. Zainspirowana artykułem Kenta Kirchenbauma, Pearlstein nie boi się flirtu ze złym smakiem: Kto się śmieje ostatnito chyba jedyny film na świecie, w którym można zobaczyć Hitlera kręcącego piruety na lodzie. Co ciekawe, jej liczni rozmówcy (w tym Rob Reiner, Sarah Silverman, Harry Shearer, polityczni aktywiści oraz ludzie, którym udało się przetrwać Zagładę) wydają się raczej podzielać to odważne podejście, za nic mając powszechnie obowiązującą poprawność polityczną. Czas leczy rany i, jak zauważa legendarny filmowiec Mel Brooks, który drwił z Hitlera w obsypanych nagrodami Producentach, nikogo nie przerażają dziś dowcipy o inkwizycji i nawet Królik Bugs wyśmiewał się z nazistów. Jednak przekraczając tę cienką granicę, zawsze należy pamiętać o jednej niepodważalnej zasadzie: żart musi być śmieszny. I nie wszyscy mogą sobie na niego pozwolić.

Marta Bałaga

Ferne Pearlstein

Amerykańska reżyserka, operatorka i montażystka mieszkająca w Nowym Jorku. Jej dokument Sumo East and West został zaprezentowany na festiwalu Tribeca, natomiast za zdjęcia do filmu Imelda została nagrodzona w 2004 roku na festiwalu Sundance. Jako operatorka Pearlstein pracowała m.in. z dokumentalistą Alexem Gibneyem oraz trzykrotnie nominowaną do Oscara Deborah Dickson. Często współpracuje ze swoim mężem Robertem Edwardsem, z którym w 2002 roku zrealizowała Ofiary proroka (6. AFF).

Filmografia

1993 Raising Nicholas (doc., short)

1995 To Meet The Elephant (doc., short)

2001 Dita and the Family Business (doc., co-dir.)

2003 Sumo East and West (doc.)

2016 Kto się śmieje ostatni / The Last Laugh (doc.)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!