repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 30 października 2016.

Życie animowane

Life, Animated

reż. Roger Ross Williams

czas: 89’
produkcja: Francja, USA 2016
obsada: Owen Suskind, Ron Suskind, Cornelia Suskind, Jonathan Freeman, Gilbert Gottfried, Alan Rosenblatt
nagrody: Sundance Film Festival 2016 – Directing Award, San Francisco International Film Festival 2016 – Audience Award, Nantucket Film Festival 2016 – Audience Award, Heartland Film 2016 – Truly Moving Picture Award, Full Frame Documentary 2016 – Audience Award, dead CENTER Film Festival 2016 – Special Jury Prize
scenariusz: Ron Suskind
zdjęcia: Thomas Bergmann
montaż: David Teague
muzyka: Todd Griffin, Dylan Stark
producent: Roger Ross Williams, Julie Goldman
produkcja: A&E IndieFilms, Motto Pictures, Roger Ross Williams Productions
właściciel praw: Mayfly
język: angielski

Owen Suskind od dziecka uwielbia bajki Disneya - może oglądać je w nieskończoność, a kwestie ulubionych bohaterów cytować z pamięci. Klasyczne amerykańskie animacje były też przez wiele lat jedynym medium, za pomocą którego Owen mógł porozumieć się z rodziną. W wieku trzech lat - kiedy niespodziewanie zamilkł - lekarze zdiagnozowali u chłopca autyzm, który uniemożliwiał mu przekazywanie bliskim własnych myśli i odczuć. Z pomocą przyszedł wyidealizowany świat Aladyna, Małej syrenki, Dumbo i wielu innych postaci. Owen zaczął wyrażać swoje emocje i komunikować się z otoczeniem, używając uniwersalnego języka filmów animowanych. Dokument laureata Oscara Rogera Rossa Williamsa w nienachalny sposób opowiada o sztuce wsłuchiwania się w drugiego człowieka i przezwyciężaniu własnych ograniczeń. Życie animowane to także niezwykły dowód na terapeutyczną siłę kina, pomagającego budować emocjonalne więzi w najtrudniejszych sytuacjach. Film powstał na podstawie książki Life, Animated: A Story of Sidekicks, Heroes, and Autism napisanej przez ojca Owena, Rona Suskinda.

Sebastian Smoliński

Roger Ross Williams

Amerykański reżyser, scenarzysta oraz producent filmowy i telewizyjny. Studiował na Northampton Community College w Bethlehem w Pensylwanii i na New York University. Realizował programy m.in. dla ABC, PBS, CBS i Sundance Channel, a na początku kariery współpracował z Comedy Central i TV Nation Michaela Moore'a. W 2010 roku jego zrealizowany w Zimbabwe film Music by Prudence otrzymał Oscara dla najlepszego krótkometrażowego dokumentu (był to pierwszy w historii Oscar dla afroamerykańskiego reżysera). Do Afryki powrócił, by nakręcić Bóg kocha Ugandę, swój pełnometrażowy debiut dokumentalny. Mieszka w Nowym Jorku i Amsterdamie.

Wybrana filmografia

2010 Music by Prudence (short, doc.)

2013 Bóg kocha Ugandę / God Loves Uganda (doc.)

2015 Gospel of Intolerance (short, doc.)

2015 Blackface (short)

2016 Życie animowane / Life, Animated (doc.)

2016 Land of the Lost Sidekicks (short)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!