repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 29 października 2016.

21 x Nowy Jork

21 x New York

reż. Piotr Stasik

czas: 71’
produkcja: Polska 2016
nagrody: Krakow Film Festival 2016 - The Best Producer Award
scenariusz: Piotr Stasik
zdjęcia: Piotr Stasik
montaż: Piotr Stasik, Tomasz Wolski, Dorota Wardęszkiewicz
muzyka: Karol Rakowski
producent: Agnieszka Wasiak, Mariusz Włodarski
produkcja: Lava Films
właściciel praw: Lava Films
język: angielski, polski, chiński, rosyjski

Piotr Stasik przenosi się z polskiej prowincji, gdzie zrealizował rewelacyjny Dziennik z podróży, do Nowego Jorku. W autorskiej wizji słynnego miasta reżyser wzbrania się przed pocztówkowym kiczem. Zamiast fotografować turystyczne atrakcje, woli przedstawić amerykańską metropolię jako jedną wielką planetę singli, stolicę melancholików i mekkę outsiderów. Dokument Stasika stanowi doskonałe połączenie hipnotyzującego teledysku z przenikliwym filmowym esejem. Na główny temat 21 x Nowy Jork bardzo szybko wyrasta nierozerwalna więź pomiędzy alienacją mieszkańców wielkiego miasta a rozwojem technologii i narcyzmem kultury selfie i Facebooka. Choć reżyser spogląda na portretowany świat w sposób chłodny, jednocześnie nie sposób odmówić mu empatii wobec zagubionych w miejskiej dżungli bohaterów. Umiejętność pogodzenia tych pozornych sprzeczności zbliża Stasika do największych postaci współczesnego dokumentu - Nikolausa Geyrhaltera, Siergieja Łoźnicy czy nieodżałowanego Michaela Glawoggera.

Piotr Czerkawski

Piotr Stasik

Urodzony w 1976 roku. Absolwent nauk społecznych Uniwersytetu Warszawskiego oraz kursu dokumentalnego w Mistrzowskiej Szkole Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy. Najbardziej znany z jego dotychczasowych filmów to Dziennik z podróży, którego bohaterem jest ceniony fotograf Tadeusz Rolke.

Wybrana filmografia

2005 Po kolei / One by One (doc., short)

2006 7 x Moskwa / 7 x Moscow (segment in: Rosja - Polska. Nowe spojrzenie, doc.)

2008 Ponad chodnikami / Above the Pavements (doc., short)

2008 Andrzej Wajda: róbmy zdjęcie! / Andrzej Wajda: Let's Shoot! (doc.)

2010 Koniec lata / The Last Day of Summer (doc., short)

2012 Nie dla każdego (co-dir., doc., short)

2013 Dziennik z podróży / A Diary of a Journey (doc.)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!