repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 28 października 2016.

Pewnego razu na Dzikim Zachodzie

Once Upon a Time in the West / C’era una volta il West

reż. Sergio Leone

czas: 165’
produkcja: Włochy, USA 1968
obsada: Henry Fonda, Claudia Cardinale, Jason Robards, Charles Bronson, Gabriele Ferzetti
nagrody: David di Donatello 1969 – Best Production
scenariusz: Bernardo Bertolucci, Sergio Leone, Dario Argento, Sergio Donati, Mickey Knox
zdjęcia: Tonino Delli Colli
montaż: Nino Baragli
muzyka: Ennio Morricone
producent: Bino Cicogna, Fulvio Morselal
produkcja: Rafran Cinematografica, Finanzia San Marco, Paramount Pictures
właściciel praw: Paramount
język: angielski

Brett McBain wraz z dziećmi zostaje zamordowany przez płatnych zabójców w trakcie przygotowań do przyjęcia powitalnego dla swojej żony poślubionej przed miesiącem w Nowym Orleanie. Przywódcą morderców jest niejaki Frank, pracujący dla magnata kolejowego Mortona. W tym samym czasie na pobliskiej stacji kolejowej dochodzi do strzelaniny. Jill, terroryzowana przez Franka wdowa po McBainie, gotowa jest sprzedać odziedziczoną ziemię za byle pieniądze, na co liczy Morton. Sprawy jednak przybierają niespodziewany obrót. Najdroższy i najsławniejszy spaghetti western w historii gatunku, pierwszy sfilmowany (częściowo) w Ameryce, pierwszy (i jedyny), przy którego scenariuszu pracował Bertolucci, pierwszy z udziałem Henry'ego Fondy; najdłuższy western, jaki kiedykolwiek nakręcono (165 minut w pełnej wersji). Swoista antologia różnych wątków i motywów westernowych. Wielki hołd złożony tradycji westernu przez jednego z jego największych miłośników, znawców i odnowicieli. Operowe upodobania Leone znalazły w Pewnego razu na Dzikim Zachodzie najdoskonalszy wyraz.

MG

Sergio Leone

Urodzony w 1929 roku w Rzymie. Zmarł w 1989 roku tamże. Porzucił studia prawnicze dla pracy w filmie. Zaczynał od stanowiska asystenta Vittoria de Siki. W 1959 roku zastąpił za kamerą niedysponowanego Maria Bonnarda podczas produkcji niskobudżetowego filmu kostiumowego Ostatnie dni Pompei. Zasłynął jako wynalazca i najwybitniejszy przedstawiciel spaghetti westernu. Odrzucił propozycję wyreżyserowania Ojca chrzestnego.

Filmografia

1964 Za garść dolarów Per un pugno di dollari / A Fistful of Dollars

1965 Za kilka dolarów więcej / Per qualche dollaro in più / For a Few Dollars More

1966 Dobry, zły i brzydki / Il buono, il brutto, il cattivo / The Good, the Bad and the Ugly

1968 Pewnego razu na Dzikim Zachodzie / C'era una volta il West / Once Upon a Time in the West

1984 Dawno temu w Ameryce / C'era una volta in America / Once Upon a Time in America

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!