repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 30 października 2016.

Lwia miłość

Lions Love

reż. Agnès Varda

czas: 110’
produkcja: Francja, USA 1969
obsada: Viva, Gerome Ragni, Shirley Clarke, Eddie Constantine, Peter Bogdanovich, Jim Morrison
scenariusz: Agnès Varda
zdjęcia: Stevan Larner
montaż: Robert Dalva, Carolyn Hicks
muzyka: Joseph Byrd
producent: Agnès Varda
produkcja: Max L. Raab Productions
właściciel praw: Ciné Tamaris
język: angielski

Viva, gwiazda filmów podziemnych, mieszka w wynajętej willi w Hollywood razem z dwoma kochankami. Przyjeżdża do niej Shirley, znana realizatorka awangardowa z Nowego Jorku. Razem mają kręcić swój pierwszy hollywoodzki film dla wielkiego producenta Maxa. Domaga się on jednak prawa do ewentualnego przemontowania skończonego dzieła. Zrozpaczona Shirley podejmuje próbę samobójstwa, która zbiega się w czasie z zabójstwem Roberta F. Kennedy'ego i postrzeleniem Warhola. Przygoda wybitnej realizatorki z improwizowanym kinem amerykańskiego undergroundu. Trochę satyry na Hollywood, jak w późniejszym Heat Morrisseya i Warhola (1971), trochę nowofalowej zabawy z puszczaniem oka do widza (sama Varda ingeruje w akcję zza kamery) i szczypta nostalgii za dawnymi gwiazdami. Krytyka amerykańska kompletnie film odrzuciła. Viva (gwiazda Fabryki Warhola), Shirley Clarke (jedna z najważniejszych realizatorek New American Cinema, bohaterka retrospektywy 4. AFF) i Varda zagrały same siebie. We własnej osobie pojawił się również Eddie Constantine w minutowym epizodzie.

MG

29.10 KNH6 15.00

Porozmawiajmy o kinie z Agnès Vardą

gość: Agnès Varda, moderatorka: Agnieszka Taborska

Agnès Varda

Urodzona w 1929 roku w Belgii ikona francuskiej Nowej Fali. Jej wczesne filmy, La Pointe Courte, Cléo od 5 do 7 i Szczęście, stanowią filar nowofalowej estetyki. W 1984 roku zrealizowała dokument Bez dachu i praw nagrodzony Złotym Lwem w Wenecji. Po śmierci męża, Jacques'a Demy'ego, nakręciła o nim trzy wspomnieniowe filmy. Przez cały czas dzieli swoje zainteresowanie pomiędzy film i fotografię.

Wybrana filmografia

1956 La Pointe Courte

1961 Cléo od 5 do 7 / Cléo de 5 à 7 / Cléo from 5 to 7

1965 Szczęście / Le bonheur / The Happiness

1977 Jedna śpiewa, druga nie / L'une chante, l'autre pas / One Sings, the Other Doesn't

1985 Bez dachu i praw / Sans toit ni loi / The Vagabond

1987 Kung-Fu Master!

1987 Jane B. według Agnès V. / Jane B. par Agnès V. / Jane B. by Agnès V.

2000 Zbieracze i zbieraczka / Les glaneurs et la glaneuse / The Gleaners & I (doc.)

2008 Plaże Agnès / Les plages d'Agnès / The Beaches of Agnès (doc.)

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!