repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 27 października 2016.

Twentynine Palms

reż. Bruno Dumont

czas: 119’
produkcja: Francja, Niemcy, USA 2003
obsada: David Wissak, Katia Golubeva
nagrody: Sitges - Catalonian IFF 2003 - José Luis Guarner Critic's Award
scenariusz: Bruno Dumont
zdjęcia: Georges Lechaptois
montaż: Dominique Petrot
muzyka: Thierry Garcia
producent: Rachid Bouchareb, Jean Bréhat
produkcja: 3B Productions, 7th Floor, The, Thoke Moebius Film Company
właściciel praw: Pyramide Films
język: angielski, francuski

Para młodych ludzi, Katia i David - ona Rosjanka, on Amerykanin, ich wspólnym językiem jest łamana francuszczyzna - podróżuje terenowym samochodem po pustyni i bezdrożach amerykańskiego Południowego Zachodu. Starają się zapomnieć o zwykłym życiu, on jest fotografem szukającym scenerii do sesji, o niej niczego nie wiemy. Ich burzliwy związek opiera się głównie na gwałtownym seksie. Pewnego dnia gubią się na pustyni… Film Dumonta jest połączeniem Uwolnienia Johna Boormana i Gerry'ego Gusa Van Santa z domieszką Zabriskie Point Michelangela Antonioniego. O ile jednak Antonioni w amerykańskiej pustyni dojrzał siłę oczyszczającą, o tyle dla Dumonta (i Van Santa) jest ona wielką i groźną tajemnicą, której lepiej nie zgłębiać. Ale jest to również film o nowym świecie po zimnej wojnie. Amerykanin i Rosjanka, zakochani w sobie dziwną sadomasochistyczną miłością, ale niepotrafiący się porozumieć, i trzecia niszcząca siła, która zjawia się znikąd, uderza i znika. Zdumiewający film, odpychający i fascynujący zarazem.

MG

Bruno Dumont

Jest utożsamiany z nurtem nowego francuskiego ekstremizmu, transgresyjnego kina z przełomu XX i XXI wieku, przekraczającego tabu związane z seksualnością i przemocą. Urodził się w 1958 roku w Bailleul we Francji. Przez kilkanaście lat wykładał filozofię w lokalnym liceum. Kręcił komercyjne reklamówki dla miejscowych zakładów pracy. Na dużym ekranie zadebiutował w 1997 roku Życiem Jezusa, za które otrzymał nagrodę im. Jeana Vigo i Złotą Kamerę na festiwalu w Cannes. Za następne dwa filmy – nakręconą w 1999 roku Ludzkość i Flandrię z 2006 roku – został nagrodzony Grand Prix canneńskiego festiwalu. 

Wybrana filmografia

1997 Życie Jezusa / La vie de Jésus / The Life of Jesus

1999 Ludzkość / L’humanité / Humanity

2003 Twentynine Palms

2006 Flandria / Flandres / Flanders

2009 Wierząca / Hadewijch

2011 Poza szatanem / Hors Satan / Outside Satan

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!