repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 30 października 2016.

Kraina obfitości

Land of Plenty

reż. Wim Wenders

czas: 123’
produkcja: Niemcy, USA, Kanada 2004
obsada: Michelle Williams, John Diehl, Wendell Pierce
nagrody: MFF w Wenecji 2004 – Nagroda UNESCO/Venice Film Festival 2004 – UNESCO Award
scenariusz: Wim Wenders, Michael Meredith
zdjęcia: Franz Lustig
montaż: Moritz Laube
muzyka: Nackt, Thom
producent: Jake Abraham, In-Ah Lee, Samson Mucke, Gary Winick
produkcja: Emotion Pictures, InDigEnt, Reverse Angle International, Wim Wenders
właściciel praw: Wim Wenders Stiftung
język: niemiecki

Film nakręcony przez Wima Wendersa w momencie przedłużającego się oczekiwania na realizację Nie wracaj w te strony. Unoszący się nad dziełem - zrealizowanym w zaledwie 16 dni - duch spontaniczności zaowocował stworzeniem portretu Ameryki pogrążonej w traumie po 11 września. Zgodnie ze słowami samego reżysera: Kraina obfitości to pierwszy film, w którym postawił na bardziej realistyczny niż poetycki obraz USA. Główną bohaterką snutej przez Wendersa opowieści jest Lana, pochodząca z bardzo religijnej rodziny dwudziestolatka powracająca do Stanów po długim pobycie za granicą. Jedyną bliską dziewczynie osobą jest jej wujek Paul - weteran wojny w Wietnamie, ksenofob popadający w antyislamską paranoję. Pewnego dnia Lana i Paul stają się świadkami zagadkowego zabójstwa pewnego Araba. Rozpoczęte przez bohaterów śledztwo prowadzi do oddalonego o 300 kilometrów miasteczka. Jak zwykle w kinie Wendersa, podróż trwale naznacza uczestników i pozwala wznieść się ponad dzielące ich różnice.

Piotr Czerkawski

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 

Wybrana filmografia

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!