repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 15 października 2016.

Stan rzeczy

The State of Things / Der Stand der Dinge

reż. Wim Wenders

czas: 121’
produkcja: RFN 1982
obsada: Patrick Bauchau, Paul Getty Jr., Roger Corman, Samuel Fuller, Viva
nagrody: MFF w Wenecji 1982 - Złoty Lew, Nagroda FIPRESCI; Niemieckie Nagrody Filmowe 1983 - najlepszy film, zdjęcia
scenariusz: Wim Wenders, Robert Kramer
zdjęcia: Henri Alekan, Fred Murphy, Martin Schäfer
montaż: Jon Neuburger, Peter Przygodda, Barbara von Weitershausen
muzyka: Jim Jarmusch, Jürgen Knieper
producent: Chris Sievernich
produkcja: Gray City, V.O. Filmes, Pro-ject Filmproduktion
język: niemiecki, angielski
barwa: cz.-b.

Czekając na Godota w świecie branży filmowej. Niemiecki reżyser kręci niskobudżetową produkcję science fiction o świecie po apokalipsie. Pracę na planie zostają jednak przerwane - brakuje taśmy filmowej, a producent, który miał ją sprowadzić, zniknął bez śladu. Cała ekipa oczekuje jego powrotu w zniszczonym ośrodku turystycznym nad Atlantykiem. Niedoświadczony reżyser, operator kamery i aktorzy są skazani na swoje towarzystwo - rozmawiają o życiu i sztuce, kłócą się i upijają. Do nakręcenia Stanu rzeczy, kolejnej w karierze reżysera refleksji nad kondycją współczesnego kina, Wima Wendersa skłoniły osobiste doświadczenia. Na początku lat 80. Niemiec przystąpił do pracy nad swoim amerykańskim debiutem, kryminałem Opowieści Hammetta. Realizację utrudniał jednak producent - Francis Ford Coppola, który ciągle ingerował w scenariusz. Echa tego konfliktu, zakończonego ucieczką Wendersa do Europy, powracają w nagrodzonym Złotym Lwem w Wenecji Stanie rzeczy. Atmosferę rezygnacji dodatkowo uwydatniają nastrojowe czarno-białe zdjęcia i zimowy pejzaż smaganego wiatrem wybrzeża Portugalii. Na planie filmu Wendersa pojawiają się ikony popkultury - muza Andy'ego Warhola Viva czy kultowy twórca filmów klasy B Roger Corman.

Mariusz Mikliński

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 

Wybrana filmografia

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!