repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 20 października 2016.

plakat

Notatki o strojach i miastach

Notebook on Cities and Clothes / Aufzeichnungen zu Kleidern und Städten

reż. Wim Wenders

czas: 81’
produkcja: RFN, Francja 1989
obsada: Wim Wenders, Yohji Yamamoto
scenariusz: Wim Wenders
zdjęcia: Masasai Chikamori, Muriel Edelstein, Uli Kudicke, Robby Müller, Musatocki Nakajima, Wim Wenders
montaż: Dominique Auvray, Lenie Saviette, Anne Schnee
muzyka: Laurent Petitgand
producent: Wim Wenders, Ulrich Felsberg
produkcja: Centre Pompidou, Centre de Creation Industrielle, Road Movies Filmproduktion
język: angielski, japoński, francuski
barwa: kolor i cz.-b.

Dokument, który powstał niejako na zamówienie. Centre Georges Pompidou w Paryżu zaproponowało Wimowi Wendersowi, żeby nakręcił film o modzie. Dla reżysera był to punkt wyjścia do stworzenia tego specyficznego portretu jednego z najważniejszych projektantów ostatnich dwóch dekad XX wieku - Yoji Yamamoto. Drugą inspiracją było porównanie procesu tworzenia mody i współczesnego kina. Dla Wendersa próba dokumentalnego uchwycenia projektanta przy pracy wiązała się przede wszystkim ze zmianą narzędzia rejestracji na kamerę cyfrową. Notatki… stanowią rodzaj dziennika, zapisu różnych wersji elektronicznego obrazu, który jest powielany, zestawiany, nakładany na siebie w taki sposób, by uzyskać odbicie procesu twórczego poddanego obserwacji bohatera. Jednocześnie film Wendersa i Yamamoto staje się kroniką obrazów z dwóch, istotnych dla projektanta miast - Tokio i Paryża. Wenders podgląda Yamamoto, wdziera się do jego pracowni, przeszukuje jego rzeczy osobiste, tropi inspiracje w obrazach fotograficznych.

Joanna Ostrowska

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Długo szukał swojej drogi: studiował medycynę i filozofię, następnie wyjechał do Paryża, aby zostać malarzem. Z czasem jednak postawił na kino i zaczął naukę w szkole filmowej w Monachium. Razem z m.in. Rainerem Wernerem Fassbinderem i Wernerem Herzogiem był członkiem ruchu młodych twórców, którzy odnowili i wprowadzili na europejskie salony kino niemieckie. Wenders kręci zarówno filmy fabularne, jak i dokumentalne. Jego ulubionym reżyserem jest Yasujirō Ozu.

 

Wybrana filmografia

1970 Summer in the City

1976 Z biegiem czasu / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / The Sky Above Berlin / Wings of Desire

1994 Lisbon Story

1995 Po tamtej stronie chmur / Al di là delle nuvole / Beyond the Clouds

1999 Buena Vista Social Club

2000 Million Dollar Hotel / The Million Dollar Hotel

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!