repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 31 marca 2016.

Pierwszy krzyk

The Cry / Křik

reż. Jaromil Jireš

czas: 80’
produkcja: Czechosłowacja 1963
obsada: Eva Límanová, Josef Abrhám, Eva Kopecká, Jiří Kvapil
nagrody: MFF w Cannes 1964 – specjalne wyróżnienie
scenariusz: Ludvík Aškenazy
zdjęcia: Jaroslav Kučera
montaż: Jiřina Lukešová
muzyka: Jan Klusák
producent: Jan Procházka, Erich Švabík
język: czeski
barwa: cz.-b.

Inne, mniej znane oblicze wczesnego okresu czechosłowackiej Nowej Fali – dalekie od Hrabalowskiego kina małego realizmu. Jaromil Jireš robi tu ukłon w stronę francuskiej awangardy końca lat 50. – jego debiutancki Pierwszy krzyk zbliża się formą do Zeszłego roku w Marienbadzie Alaina Resnais'go czy wczesnych dzieł Jeana-Luca Godarda. Pokazując dzień z życia pary oczekującej dziecka, Jireš ilustruje, jak przyszli rodzice spędzają czas osobno; wspomnienia przeplatają się z marzeniami sennymi, widma przeszłości z wyobrażeniami. Retrospekcji jest tu tak dużo, że trudno się zorientować, czyje myśli śledzimy – Slávka (gwiazdor Josef Abrhám w jednej ze swoich pierwszych ról), Ivany (Eva Límanová, debiutantka), a może obojga naraz? Jireš sprawnie operuje dynamicznym montażem, długie ujęcia przeplata stopklatkami, a większość obsady – dla zwiększenia wrażenia realizmu – to naturszczycy. Po latach film wciąż wygląda świeżo, wszak „awangardy się nie starzeją”.

Jacek Dziduszko (Kino na Granicy)

Jaromil Jireš

Urodzony w 1935 roku w Bratysławie reżyser i scenarzysta, z wykształcenia także operator filmowy. Studiował na praskiej FAMU. Uznanie zdobył dzięki Pierwszemu krzykowi (1963). Swoją pozycję wśród nowofalowców ugruntował jedną z nowel w Perłach na dnie, których realizację sam zaproponował, oraz dramatem Żart (1968), głośną adaptacją rozrachunkowej powieści Milana Kundery. Zmarł w 2001 roku w Pradze.



Wybrana filmografia

1963 Pierwszy krzyk / Křik / The Cry

1969 Żart / Žert / The Joke

1970 Waleria i tydzień cudów / Valerie a týden divu / Valerie and Her Week of Wonders

1972 I pozdrawiam jaskółki / ..a pozdravuji vlastovky / And Give My Love to the Swallows

1991 Labyrinth

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!