repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 7 kwietnia 2016.

Czarny Piotruś

Black Peter / Černý Petr

reż. Miloš Forman

czas: 85’
produkcja: Czechosłowacja 1964
obsada: Ladislav Jakim, Pavla Martínková-Novotná, Jan Vostrčil, Vladimír Pucholt, Pavel Sedláček, Zdeněk Kulhánek
nagrody: Jussi Awards 1967 – najlepszy reżyser w konkursie międzynarodowym; MFF w Locarno 1964 – Golden Sail
scenariusz: Jaroslav Papoušek, Miloš Forman
zdjęcia: Jan Němeček
montaż: Miloslav Hájek
muzyka: Jiří Šlitr
producent: Antonín Kubový, Jiri Ulrich, Jaroslav Vlk
produkcja: Filmové studio Barrandov
język: czeski
barwa: cz.-b.

Czarny Piotruś to jeden z pierwszych filmów czechosłowackiej Nowej Fali, a zarazem fabularny debiut jej najsłynniejszego przedstawiciela, Miloša Formana. Tytułowym bohaterem jest nastoletni chłopak, który chwiejnym krokiem wkracza w dorosłość. Na co dzień pracuje w sklepie jako ktoś w rodzaju ochroniarza – niestety, brak mu odwagi, aby łapać lub chociażby upominać kolejnych złodziei. Po godzinach spędza czas z przyjaciółmi i rodzicami, ale z nikim nie potrafi się zbyt dobrze porozumieć. Ich rozmowy wypełniają komunały, pytania bez odpowiedzi i tyrady bez puenty. Zamiast zwartej historii dostajemy ciąg luźno połączonych epizodów, w których Forman portretuje bohaterów podczas codziennych czynności, starając się uchwycić ducha czasów. Całość wyróżnia się absurdalnym humorem i celnością obyczajowych obserwacji. Wiarygodność filmowi zapewnia jego dokumentalny rys, który zaznacza się w nienachalnej reżyserii i grze częściowo nieprofesjonalnej obsady.

Piotr Mirski



Miloš Forman

Urodził się w 1932 roku. Studiował w słynnej szkole filmowej FAMU w Pradze. Chociaż jego pierwszym samodzielnym filmem był dokumentalny Konkurs, to z czasem zwrócił się w stronę fabuł. Po zrealizowaniu w Czechosłowacji kilku docenionych komedii zdecydował się wyjechać do USA, gdzie na dobre rozpoczął marsz w stronę panteonu kina. Uhonorowano go Oscarem za Lot nad kukułczym gniazdem i Amadeusza.

Wybrana filmografia

1964 Konkurs / Konkurs / Competition (dok., kr.m.)

1964 Czarny Piotruś / Černý Petr / Black Peter

1965 Miłość blondynki / Lásky jedné plavovlásky / The Loves of a Blonde

1975 Lot nad kukułczym gniazdem / One Flew Over the Cuckoo's Nest

1979 Hair

1984 Amadeusz / Amadeus

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!