repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 24 lutego 2016.

Słońce w sieci

The Sun in a Net / Slnko v sieti

reż. Štefan Uher

czas: 90’
produkcja: Czechosłowacja 1962
obsada: Jana Beláková, Oľga Šalagová, Marián Bielik, Pavel Chrobak
scenariusz: Alfonz Bednár
zdjęcia: Stanislav Szomolányi
montaż: Bedřich Voděrka
muzyka: Ilja Zeljenka, Ivan Stadtrucker
producent: Ján Svikruha
produkcja: Filmové Studio Bratislava
język: czeski
barwa: cz.-b.

Pionierskie dzieło czechosłowackiej Nowej Fali, które w dniu premiery zaskakiwało obyczajową odwagą. W filmie Štefana Uhera pojawiły się postacie niemające wcześniej wstępu do krajowej kinematografii: beztroscy rodzice, niewierni mężowie i zagubione w rzeczywistości nastolatki. Zgodnie z późniejszą praktyką nurtu reżyser sięgnął głównie po aktorów niezawodowych, których obecność ma na celu zwiększenie wiarygodności opowiadanej historii. Głównymi bohaterami Słońca w sieci są Fajolo i Bela, dwoje młodych ludzi uwikłanych w toksyczną, relację. Choć oboje wydają się hardzi i cyniczni, swoją postawą dają w rzeczywistości wyraz emocjonalnej dezorientacji. Słońce w sieci pokazuje skomplikowany proces rodzenia się tożsamości bohaterów. Film Uhera otwarcie zrywa z regułami klasycznej narracji. Jest dygresyjny, anegdotyczny i przescony atmosferą letniego rozleniwienia. Poetycki nastrój dodatkowo potęguje oczekiwane przez bohaterów zaćmienie słońca, które odegra istotną rolę w rozwoju fabuły.

Piotr Czerkawski

Štefan Uher

Urodzony w 1930 roku. Absolwent praskiej szkoły filmowej FAMU. Po ukończeniu studiów wraz z Peterem Solanem pracował w studiu Koliba w Bratysławie. Debiutował w 1961 roku filmem My z 9-tej A, opowiadającym o codziennym życiu grupy piętnastolatków. Zrealizowane rok później Słońce w sieci to najbardziej znany film w jego dorobku. Swoje dzieła tworzył z grupą stałych współpracowników, do których należeli: operator Stanislav Szomolányi, scenarzysta Alfonz Bednár i kompozytor Ilja Zeljenka. Zmarł w 1993 roku.

Wybrana filmografia

1961 My z 9-tej A / My z deviatej A 

1962 Słońce w sieci / Slnko v sieti /The Sun in a Net

1965 Organy / Organ / The Organ

1967 Panna cudotwórczyni / Panna zázracnica / Miraculous Virgin

1982 Pasła konie na betonie / Pásla kone na betóne / She Kept Asking for the Moon

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!