film
Czechosłowacka Nowa Fala: Sklep przy głównej ulicy
The Shop on Main Street / Obchod na korze
reż. Ján Kadár, Elmar Klos / Czechosłowacja 1965 / 120’
Seanse - kup bilet:
01 cze

Obsada

Ida Kamińska, Jozef Kroner, Hana Slivková, Martin Hollý

Nagrody

Oscar 1965 – najlepszy film nieanglojęzyczny; MFF w Cannes 1965 – specjalne wyróżnienie: Jozef Kroner, Ida Kamińska

Opis filmu

W trakcie II wojny światowej, w marionetkowej Republice Słowackiej, którą zarządzał ksiądz Józef Tiso, gorliwie przeprowadzano akcję „aryzacji”. Tono – poczciwy stolarz, mieszkaniec maleńkiego miasteczka Sabinov, z dnia na dzień zostaje zarządcą sklepu z guzikami. Jest to związane z nowymi rozporządzeniami dotyczącymi mienia żydowskiego. Właścicielką sklepu jest Rozalia Lautmanova – starsza, głucha żydowska kobieta, która nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, co dzieje się za drzwiami jej pasmanterii. Tono i Rozalia są od siebie w pewien sposób uzależnieni. Na początku ledwo tolerują swoją obecność, z czasem ich relacja całkowicie się zmienia. Pewnego dnia lokalne władze i służby porządkowe rozpoczną koncentrację miejscowej ludności na głównym placu miasteczka... Sklep przy głównej ulicy Kadára i Klosa to przypowieść o oportunizmie „sąsiadów” i moralnych wyborach w sytuacji ekstremalnej. Jest to pierwszy film z Europy Wschodniej, który nagrodzono Oscarem w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny. Główną rolę zagrała w nim Ida Kamińska – diwa przedwojennego kina jidysz, która w 1966 roku była również nominowana do Oscara właśnie za kreację Rozalii Lautmanovej.

Joanna Ostrowska

Informacje o reżyserze

Ján Kadár

Urodził się w 1918 roku w Budapeszcie. Słowacki reżyser filmowy. Studiował na Uniwersytecie Karola w Pradze i w szkole filmowej w Bratysławie. Podczas II wojny światowej internowany w nazistowskim obozie pracy. Po wojnie pracował jako asystent reżysera i scenarzysta w studiu Koliba w Bratysławie i studiu Barrandow w Pradze. W 1952 roku nakręcił pierwszy film w duecie z czeskim reżyserem Elmarem Klosem (Únos). W 1968 roku Kadár wyemigrował do USA, gdzie dalej reżyserował filmy. Trzy lata przed śmiercią został dziekanem szkoły filmowej American Film Institute. Zmarł w 1979 roku w Los Angeles.

Wybrana filmografia

1958 Trzy życzenia / Tri prání / Three Wishes (współreż.)

1964 Oskarżony / Obžalovaný / Defendant (współreż.)

1965 Sklep przy głównej ulicy / Obchod na korze / The Shop on Main Street (współreż.)

1970 Mój anioł stróż / The Angel Levine

1971 Pożądanie zwane Anada / Touha zvaná Anada / Desire Called Anada (współreż.)

1975 Kłamstwa mojego taty / Lies My Father Told Me

stopka

reżyseria: Ján Kadár, Elmar Klos
scenariusz: Ján Kadár, Elmar Klos, Ladislav Grosman
zdjęcia: Vladimír Novotný
montaż: Diana Heringová, Jaromír Janáček
muzyka: Zdeněk Liška
obsada: Ida Kamińska, Jozef Kroner, Hana Slivková, Martin Hollý
producent: Milos Broz, Jaromír Lukás
produkcja: Filmové studio Barrandov
nagrody: Oscar 1965 – najlepszy film nieanglojęzyczny; MFF w Cannes 1965 – specjalne wyróżnienie: Jozef Kroner, Ida Kamińska
język: słowacki, jidysz
barwa: cz.-b.
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Kino na bis: Sugar Man 
Kino na bis
Malik Bendjelloul, Szwecja, Wielka Brytania 2012
Najlepsze z Najgorszych: Klątwa Doliny Węży 
Najlepsze z Najgorszych
Marek Piestrak, Polska, USA 1987
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Rok przełomu. 1989: Obywatel Havel 
Rok przełomu. 1989
Miroslav Janek, Pavel Koutecký, Czechy 2008
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Boże Ciało 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Jan Komasa, Polska 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.