repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 10 marca 2016.

Pali się, moja panno

The Firemen's Ball / Hoří, má panenko!

reż. Miloš Forman

czas: 70’
produkcja: Czechosłowacja, Włochy 1967
obsada: Jan Vostrčil, Jarmila Kuchařová, František Paska, Alena Květová
scenariusz: Miloš Forman, Jaroslav Papoušek, Ivan Passer, Václav Šašek
zdjęcia: Miroslav Ondříček
montaż: Miroslav Hájek
muzyka: Karel Mareš
producent: Rudolf Hájek
produkcja: Filmové studio Barrandov, Carlo Ponti Cinematografica
język: czeski

Ostatni czechosłowacki film Miloša Formana prawie doprowadził do ogólnokrajowej katastrofy. Po obejrzeniu Pali się, moja panno oburzeni strażacy ponoć zagrozili, że przestaną gasić pożary. Co spowodowało tyle hałasu? Film Formana stanowi relację z dorocznego Balu Strażaka odbywającego się w jednej z czechosłowackich wiosek. Impreza bardzo szybko wymyka się spod kontroli – giną przeznaczone na loterię fanty, a jedyna kandydatka do tytułu miss balu okazuje się tęgą matroną. Atmosfera z każdą chwilą staje się coraz bardziej napięta. Zgryźliwie zabawne Pali się… ma w sobie znacznie mniej ciepła i wyrozumiałości niż większość nowofalowych komedii. Film Formana powszechnie odczytywano jako sarkastyczne oskarżenie pod adresem systemu komunistycznego i jego zgubnego wpływu na mentalność obywateli. Czechosłowaccy dygnitarze pojęli aluzję i próbowali jak najbardziej zaszkodzić promocji dzieła. Na szczęście Pali się… zachwyciło francuskiego reżysera François Truffauta, który zadbał o nadanie filmowi odpowiedniego rozgłosu. W efekcie Miloš Forman otrzymał drugą w karierzę nominację do Oscara.

 

Piotr Czerkawski

Miloš Forman

Urodzony w 1932 roku. Absolwent praskiej Akademii Sztuk Scenicznych. Jedna z ikon czechosłowackiej Nowej Fali. Zrealizował – nominowane do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny – filmy Miłość blondynki i Pali się, moja panno. Od 1968 roku przebywa na emigracji w Stanach Zjednoczonych. Uchodzi za przenikliwego, ironicznego komentatora amerykańskiej rzeczywistości. Autor tak znanych filmów jak nagrodzony pięcioma Oscarami Lot nad kukułczym gniazdemHair czy Amadeusz.

Wybrana filmografia

1963 Czarny Piotruś / Černý Petr / Black Peter

1965 Miłość blondynki / Lásky jedné plavovlásky / Loves of a Blonde

1967 Pali się, moja panno / Hoří, má panenko! / The Firemen's Ball

1975 Lot nad kukułczym gniazdem / One Flew Over the Cuckoo's Nest

1984 Amadeusz / Amadeus

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!