film
   
Czechosłowacka Nowa Fala: Pierwszy krzyk
The Cry / Křik
reż. Jaromil Jireš / Czechosłowacja 1963 / 80’
Seanse - kup bilet:
31 mar

Obsada

Eva Límanová, Josef Abrhám, Eva Kopecká, Jiří Kvapil

Nagrody

MFF w Cannes 1964 – specjalne wyróżnienie

Opis filmu

Inne, mniej znane oblicze wczesnego okresu czechosłowackiej Nowej Fali – dalekie od Hrabalowskiego kina małego realizmu. Jaromil Jireš robi tu ukłon w stronę francuskiej awangardy końca lat 50. – jego debiutancki Pierwszy krzyk zbliża się formą do Zeszłego roku w Marienbadzie Alaina Resnais'go czy wczesnych dzieł Jeana-Luca Godarda. Pokazując dzień z życia pary oczekującej dziecka, Jireš ilustruje, jak przyszli rodzice spędzają czas osobno; wspomnienia przeplatają się z marzeniami sennymi, widma przeszłości z wyobrażeniami. Retrospekcji jest tu tak dużo, że trudno się zorientować, czyje myśli śledzimy – Slávka (gwiazdor Josef Abrhám w jednej ze swoich pierwszych ról), Ivany (Eva Límanová, debiutantka), a może obojga naraz? Jireš sprawnie operuje dynamicznym montażem, długie ujęcia przeplata stopklatkami, a większość obsady – dla zwiększenia wrażenia realizmu – to naturszczycy. Po latach film wciąż wygląda świeżo, wszak „awangardy się nie starzeją”.

Jacek Dziduszko (Kino na Granicy)

Informacje o reżyserze

Jaromil Jireš

Urodzony w 1935 roku w Bratysławie reżyser i scenarzysta, z wykształcenia także operator filmowy. Studiował na praskiej FAMU. Uznanie zdobył dzięki Pierwszemu krzykowi (1963). Swoją pozycję wśród nowofalowców ugruntował jedną z nowel w Perłach na dnie, których realizację sam zaproponował, oraz dramatem Żart (1968), głośną adaptacją rozrachunkowej powieści Milana Kundery. Zmarł w 2001 roku w Pradze.



Wybrana filmografia

1963 Pierwszy krzyk / Křik / The Cry

1969 Żart / Žert / The Joke

1970 Waleria i tydzień cudów / Valerie a týden divu / Valerie and Her Week of Wonders

1972 I pozdrawiam jaskółki / ..a pozdravuji vlastovky / And Give My Love to the Swallows

1991 Labyrinth

stopka

nagrody: MFF w Cannes 1964 – specjalne wyróżnienie
scenariusz: Ludvík Aškenazy
zdjęcia: Jaroslav Kučera
montaż: Jiřina Lukešová
muzyka: Jan Klusák
producent: Jan Procházka, Erich Švabík
język: czeski
barwa: cz.-b.
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Mistrzowie Kina: Na zawsze Laurence 
Mistrzowie Kina
Xavier Dolan, Francja, Kanada 2012
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Oh, Boy! 
Pokazy specjalne
Jan Ole Gerster, Niemcy 2012
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Dzieci z Bullerbyn 
Bohaterowie Astrid Lindgren
Lasse Hallström, Szwecja, Włochy 1986
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Wózkownia: Małe kobietki 
Wózkownia
Greta Gerwig, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.