film
   
Czechosłowacka Nowa Fala: Pierwszy krzyk
The Cry / Křik
reż. Jaromil Jireš / Czechosłowacja 1963 / 80’
Seanse - kup bilet:
31 mar

Obsada

Eva Límanová, Josef Abrhám, Eva Kopecká, Jiří Kvapil

Nagrody

MFF w Cannes 1964 – specjalne wyróżnienie

Opis filmu

Inne, mniej znane oblicze wczesnego okresu czechosłowackiej Nowej Fali – dalekie od Hrabalowskiego kina małego realizmu. Jaromil Jireš robi tu ukłon w stronę francuskiej awangardy końca lat 50. – jego debiutancki Pierwszy krzyk zbliża się formą do Zeszłego roku w Marienbadzie Alaina Resnais'go czy wczesnych dzieł Jeana-Luca Godarda. Pokazując dzień z życia pary oczekującej dziecka, Jireš ilustruje, jak przyszli rodzice spędzają czas osobno; wspomnienia przeplatają się z marzeniami sennymi, widma przeszłości z wyobrażeniami. Retrospekcji jest tu tak dużo, że trudno się zorientować, czyje myśli śledzimy – Slávka (gwiazdor Josef Abrhám w jednej ze swoich pierwszych ról), Ivany (Eva Límanová, debiutantka), a może obojga naraz? Jireš sprawnie operuje dynamicznym montażem, długie ujęcia przeplata stopklatkami, a większość obsady – dla zwiększenia wrażenia realizmu – to naturszczycy. Po latach film wciąż wygląda świeżo, wszak „awangardy się nie starzeją”.

Jacek Dziduszko (Kino na Granicy)

Informacje o reżyserze

Jaromil Jireš

Urodzony w 1935 roku w Bratysławie reżyser i scenarzysta, z wykształcenia także operator filmowy. Studiował na praskiej FAMU. Uznanie zdobył dzięki Pierwszemu krzykowi (1963). Swoją pozycję wśród nowofalowców ugruntował jedną z nowel w Perłach na dnie, których realizację sam zaproponował, oraz dramatem Żart (1968), głośną adaptacją rozrachunkowej powieści Milana Kundery. Zmarł w 2001 roku w Pradze.



Wybrana filmografia

1963 Pierwszy krzyk / Křik / The Cry

1969 Żart / Žert / The Joke

1970 Waleria i tydzień cudów / Valerie a týden divu / Valerie and Her Week of Wonders

1972 I pozdrawiam jaskółki / ..a pozdravuji vlastovky / And Give My Love to the Swallows

1991 Labyrinth

stopka

reżyseria: Jaromil Jireš
scenariusz: Ludvík Aškenazy
zdjęcia: Jaroslav Kučera
montaż: Jiřina Lukešová
muzyka: Jan Klusák
obsada: Eva Límanová, Josef Abrhám, Eva Kopecká, Jiří Kvapil
producent: Jan Procházka, Erich Švabík
nagrody: MFF w Cannes 1964 – specjalne wyróżnienie
język: czeski
barwa: cz.-b.
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Aspromonte 
Mimmo Calopresti, Włochy 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
DKF Politechnika: Jutro albo pojutrze 
DKF Politechnika
Bing Liu, USA 2018
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer LeeChris Buck, USA 2019
Kult. Film 
Olga Bieniek, Polska 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niebieskie Chachary 
Cezary Grzesiuk, Polska 2019
Obywatel Jones (seans dla szkoły) 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Photographer's Choice: Amator 
Pokazy specjalne
Krzysztof Kieślowski, Polska 1979
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Supernova 
Bartosz Kruhlik, Polska 2019
Tydzień Filmu Niemieckiego: Moje dzieciństwo i ja 
Tydzień Filmu Niemieckiego 2019
Caroline Link, Niemcy 2018
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Ukryta gra (seans dla szkoły) 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.