film
Czechosłowacka Nowa Fala: Wóz do Wiednia
Coach to Vienna / Kočár do Vídně
reż. Karel Kachyňa / Czechosłowacja 1966 / 76’
Seanse - kup bilet:
21 kwi

Obsada

Jaromír Hanzlík, Iva Janžurová, Ulrich Thein

Opis filmu

Opowiadający o ostatnich dniach wojny Wóz do Wiednia można uznać za suplement do wcześniejszych o dwa lata Diamentów nocy Jana Němca. Tutaj główną rolę również gra las - mroczny, nieprzewidywalny, będący schronieniem i pułapką. U Kachyňy zmienia się jednak stosunek sił. Uciekają nie Żydzi, lecz rozproszone oddziały niemieckie, a czeska partyzantka depcze im po piętach. Jednym z takich żołnierzy jest Hans, młody naiwny Austriak. Wraz ze swoim rannym towarzyszem, zaciekłym nazistą, chce się przedostać do Wiednia. Do współpracy zmusza Czeszkę, pogrążoną w żałobie po mężu zabitym przez Niemców. Żądna zemsty, wiezie ich wozem do granicy. Po latach film wciąż robi wrażenie daleką od uproszczeń wizją wojny, wyzwalającej najniższe instynkty u wszystkich, niezależnie od politycznych barw. Wóz do Wiednia, rozpisana na trzy postaci psychodrama, to najważniejszy projekt Karela Kachyňy i dramaturga Jana Procházki. Film, który unikał podziału na dobrych i złych - w negatywnym świetle przedstawia czeskich partyzantów i uczłowiecza postać austriackiego żołnierza - wzbudził kontrowersje już na etapie produkcji. Wstrzymany przez cenzurę, mógłby nie powstać, gdyby nie interwencja Procházki u samego prezydenta.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Karel Kachyňa

Urodzony w 1924 roku w Vyszkowie. Ukończył szkołę filmową FAMU w Pradze, był utożsamiany z czechosłowacką Nową Falą. W latach 60. rozpoczął współpracę z dramaturgiem Janem Procházką. Ich pierwszych filmem był Błysk nadziei z 1963 roku, otwarcie krytyczny wobec komunizmu. Wszystkie ich wspólne projekty zostały zakazane po 1968 roku. Po śmierci Procházki Kachyňa nadal kręcił filmy, głównie dla młodzieży. Do głośniejszych tytułów z tego okresu należy Śmierć pięknych saren na podstawie opowiadań Pavla Oty.

Wybrana filmografia

1962 Zmartwienia / Trápení

1967 Noc panny młodej / Noc nevěsty / The Nun's Night

1979 Miłość między kroplami deszczu / Lásky mezi kapkami deště / Love Between the Raindrops

1986 Śmierć pięknych saren / Smrt krásných srnců / Forbidden Dreams

1990 Ucho / Ucho / The Ear

stopka

reżyseria: Karel Kachyňa
scenariusz: Karel Kachyňa, Jan Procházka
zdjęcia: Josef Illík
montaż: Miroslav Hájek
muzyka: Jan Novák
obsada: Jaromír Hanzlík, Iva Janžurová, Ulrich Thein
producent: Iva Janžurová, Jaroslav Kučera, Milada Krůtová
produkcja: Ceskoslovenský Státní Film, Filmové studio Barrandov
język: czeski, niemiecki
barwa: cz.-b.
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Mad Max 
Akademia Kina Światowego (2019/2020)
George Miller
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Dni Filmowe LUX 2019: Bóg istnieje, a jej imię to Petrunia 
Dni Filmowe LUX 2019
Teona Strugar Mitevska, Macedonia, Belgia, Francja, Chorwacja, Słowenia 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Zama 
Kino na bis
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Piłsudski (seans dla szkoły) 
Michał Rosa, Polska 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rodzina Addamsów 
Greg Tiernan, Conrad Vernon, USA, Wielka Brytania, Kanada 2019
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.