film
Czechosłowacka Nowa Fala: Wóz do Wiednia
Coach to Vienna / Kočár do Vídně
reż. Karel Kachyňa / Czechosłowacja 1966 / 76’
Seanse - kup bilet:
21 kwi

Obsada

Jaromír Hanzlík, Iva Janžurová, Ulrich Thein

Opis filmu

Opowiadający o ostatnich dniach wojny Wóz do Wiednia można uznać za suplement do wcześniejszych o dwa lata Diamentów nocy Jana Němca. Tutaj główną rolę również gra las - mroczny, nieprzewidywalny, będący schronieniem i pułapką. U Kachyňy zmienia się jednak stosunek sił. Uciekają nie Żydzi, lecz rozproszone oddziały niemieckie, a czeska partyzantka depcze im po piętach. Jednym z takich żołnierzy jest Hans, młody naiwny Austriak. Wraz ze swoim rannym towarzyszem, zaciekłym nazistą, chce się przedostać do Wiednia. Do współpracy zmusza Czeszkę, pogrążoną w żałobie po mężu zabitym przez Niemców. Żądna zemsty, wiezie ich wozem do granicy. Po latach film wciąż robi wrażenie daleką od uproszczeń wizją wojny, wyzwalającej najniższe instynkty u wszystkich, niezależnie od politycznych barw. Wóz do Wiednia, rozpisana na trzy postaci psychodrama, to najważniejszy projekt Karela Kachyňy i dramaturga Jana Procházki. Film, który unikał podziału na dobrych i złych - w negatywnym świetle przedstawia czeskich partyzantów i uczłowiecza postać austriackiego żołnierza - wzbudził kontrowersje już na etapie produkcji. Wstrzymany przez cenzurę, mógłby nie powstać, gdyby nie interwencja Procházki u samego prezydenta.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Karel Kachyňa

Urodzony w 1924 roku w Vyszkowie. Ukończył szkołę filmową FAMU w Pradze, był utożsamiany z czechosłowacką Nową Falą. W latach 60. rozpoczął współpracę z dramaturgiem Janem Procházką. Ich pierwszych filmem był Błysk nadziei z 1963 roku, otwarcie krytyczny wobec komunizmu. Wszystkie ich wspólne projekty zostały zakazane po 1968 roku. Po śmierci Procházki Kachyňa nadal kręcił filmy, głównie dla młodzieży. Do głośniejszych tytułów z tego okresu należy Śmierć pięknych saren na podstawie opowiadań Pavla Oty.

Wybrana filmografia

1962 Zmartwienia / Trápení

1967 Noc panny młodej / Noc nevěsty / The Nun's Night

1979 Miłość między kroplami deszczu / Lásky mezi kapkami deště / Love Between the Raindrops

1986 Śmierć pięknych saren / Smrt krásných srnců / Forbidden Dreams

1990 Ucho / Ucho / The Ear

stopka

scenariusz: Karel Kachyňa, Jan Procházka
zdjęcia: Josef Illík
montaż: Miroslav Hájek
muzyka: Jan Novák
producent: Iva Janžurová, Jaroslav Kučera, Milada Krůtová
produkcja: Ceskoslovenský Státní Film, Filmové studio Barrandov
język: czeski, niemiecki
barwa: cz.-b.
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Mistrzowie Kina: Na zawsze Laurence 
Mistrzowie Kina
Xavier Dolan, Francja, Kanada 2012
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Oh, Boy! 
Pokazy specjalne
Jan Ole Gerster, Niemcy 2012
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Dzieci z Bullerbyn 
Bohaterowie Astrid Lindgren
Lasse Hallström, Szwecja, Włochy 1986
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Wózkownia: Małe kobietki 
Wózkownia
Greta Gerwig, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.