film
     
Czechosłowacka Nowa Fala: Intymne oświetlenie
Intimate Lighting / Intimní osvětlení
reż. Ivan Passer / Czechosłowacja 1966 / 71’
Seanse - kup bilet:
16 cze

Obsada

Zdenek Bezusek, Karel Blažek, Miroslav Cvrk, Věra Křesadlová

Nagrody

National Society of Film Critics Awards USA 1970 – specjalne wyróżnienie

Opis filmu

Najsłynniejszy film w dorobku Ivana Passera, współscenarzysty pierwszych dzieł Miloša Formana. Humorystyczna i melancholijna zarazem opowieść o wizycie praskiego muzyka u mieszkającego na prowincji kolegi po fachu. Beztroska przyjacielskiego spotkania po latach szybko zostaje przerwana przez słabo skrywaną zazdrość, rozgoryczenie i pretensje. Unosząca się nad filmem dyskretna aura życiowego niespełnienia zachwyciła słynnego pisarza Philipa Rotha, który stwierdził: Gdyby Czechow kiedykolwiek napisał scenariusz i wyreżyserował film, powstałoby właśnie coś takiego. Jak przystało na dzieło czechosłowackiej Nowej Fali, Intymne oświetlenie pozbawione jest skomplikowanej fabuły i wyrazistych zwrotów akcji. Passer stara się raczej nadać swojemu filmowi charakter muzycznej impresji, która swobodnie łączy konwencje i nastroje. Zarówno forma, jak i treść Intymnego oświetlenia okazała się inspirująca dla innych twórców. Za polską odpowiedź na film Passera z powodzeniem mogłaby uchodzić Struktura kryształu Krzysztofa Zanussiego. 

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Ivan Passer

Jedna z kluczowych postaci czechosłowackiej Nowej Fali. Bliski współpracownik Miloša Formana i współscenarzysta takich jego filmów jak Miłość blondynki i Pali się, moja panno. W 1968 roku, po wkroczeniu do Czechosłowacji wojsk radzieckich, udał się na emigrację do Stanów Zjednoczonych, gdzie mieszka i pracuje do dziś. Do najbardziej znanych amerykańskich filmów Passera należy Nawiedzone lato, które było prezentowane na międzynarodowym festiwalu w Wenecji.

Wybrana filmografia

1966 Intymne oświetlenie / Intimní osvětlení / Intimate Lighting

1971 Urodzony zwycięzca / Born to Win

1981 Sposób Cuttera / Cutter’s Way

1988 Nawiedzone lato / Haunted Summer

1999 Drzewo życzeń / The Wishing Tree

stopka

reżyseria: Ivan Passer
scenariusz: Ivan Passer, Jaroslav Papoušek, Václav Šašek
zdjęcia: Miroslav Ondříček, Josef Střecha
montaż: Jirina Lukesová
muzyka: Josef Hart, Oldřich Korte
obsada: Zdenek Bezusek, Karel Blažek, Miroslav Cvrk, Věra Křesadlová
producent: Frantisek Sandr
produkcja: Ceskoslovenský Státní Film
nagrody: National Society of Film Critics Awards USA 1970 – specjalne wyróżnienie
język: czeski
barwa: cz.-b.
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Aspromonte 
Mimmo Calopresti, Włochy 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
DKF Politechnika: Jutro albo pojutrze 
DKF Politechnika
Bing Liu, USA 2018
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer LeeChris Buck, USA 2019
Kult. Film 
Olga Bieniek, Polska 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niebieskie Chachary 
Cezary Grzesiuk, Polska 2019
Obywatel Jones (seans dla szkoły) 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Photographer's Choice: Amator 
Pokazy specjalne
Krzysztof Kieślowski, Polska 1979
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Supernova 
Bartosz Kruhlik, Polska 2019
Tydzień Filmu Niemieckiego: Moje dzieciństwo i ja 
Tydzień Filmu Niemieckiego 2019
Caroline Link, Niemcy 2018
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Ukryta gra (seans dla szkoły) 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.