film
Czechosłowacka Nowa Fala: Obrazy starego świata
Pictures of the Old World / Obrazy starého sveta
reż. Dušan Hanák / Czechosłowacja 1972 / 70’
gość: Dušan Hanák, reżyser
Seanse - kup bilet:
23 cze

Opis filmu

Oto historie ludzi, którzy są zakorzenieni w swojej ziemi. Gdyby ich przesadzić, zginęliby. Motto najbardziej znanego filmu Dušana Hanáka podpowiada, dlaczego ten pozornie apolityczny dokument rozzłościł władze w Pradze. Obrazy starego świata po krótkiej obecności w kinach zostały zdjęte z ekranu na 18 lat. Słowacki reżyser stworzył hipnotyzującą galerię osobowości, ludzi, którzy egzystują zawieszeni poza czasem, odporni na wiatr politycznych zmian. Dotarł do nich śladem Martina Martinčka, fotografa, który zawędrował do odległych wiosek położonych w Tatrach. Hanák oddaje głos mieszkańcom gór - chłopu z niewładnymi nogami, który samotnie zajmuje się gospodarstwem, czy mężczyźnie marzącemu o podróży na Księżyc. Stawia im pytania o sens życia, wpatruje się w ich twarze i ciała - znaczone głębokimi bruzdami i kalekie, ale zarazem twarde i żywotne. Twórcy odkryli na prowincji indywidualistyczną koncepcję życia w zgodzie ze sobą i przyrodą, filozofię, która nie ma nic wspólnego z komunistyczną, kolektywną wiarą w postęp. Ten hołd dla mądrości dawnych pokoleń, przedstawiony w formie intymnych ujęć, zestawiony jest ze scenami miejskimi, kadrami pokazującymi nowego człowieka - wykorzenionego, mobilnego, podatnego na wpływ.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Dušan Hanák

Urodzony w 1938 roku słowacki reżyser. Ukończył słynne FAMU w Pradze. Po kilku nagrodzonych krótkometrażówkach i filmach telewizyjnych zadebiutował w 1969 roku dramatem 322, opowiadającym o przymusowej kolektywizacji i ludziach umierających na raka. W swoim najbardziej znanym filmie, dokumencie Obrazy starego świata, kontynuował zgłębianie tematyki starości, choroby i ułomności ciała. W 1989 roku na Berlinale za film Ja kocham, ty kochasz otrzymał Srebrnego Niedźwiedzia dla najlepszego reżysera.

Wybrana filmografia

1969 322

1972 Obrazy starego świata / Obrazy starého sveta / Pictures of the Old World (dok.)

1976 Różowe sny / Ružové sny / Rose Tinted Dreams

1985 Cicha radość / Tichá radosť / Quiet Happiness

1989 Ja kocham, ty kochasz / Ja milujem, ty miluješ / I Love, You Love

1995 Papierowe głowy / Papierové hlavy / Paper Heads (dok.)

stopka

reżyseria: Dušan Hanák
scenariusz: Dušan Hanák
zdjęcia: Alojz Hanúsek, Martin Martinček
montaż: Alfréd Benčič
muzyka: Václav Hálek, Jozef Malovec
producent: Dušan Hanák
język: czeski, słowacki
barwa: cz.-b.
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Mad Max 
Akademia Kina Światowego (2019/2020)
George Miller
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Dni Filmowe LUX 2019: Bóg istnieje, a jej imię to Petrunia 
Dni Filmowe LUX 2019
Teona Strugar Mitevska, Macedonia, Belgia, Francja, Chorwacja, Słowenia 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Zama 
Kino na bis
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Piłsudski (seans dla szkoły) 
Michał Rosa, Polska 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rodzina Addamsów 
Greg Tiernan, Conrad Vernon, USA, Wielka Brytania, Kanada 2019
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.