film
     
Czechosłowacka Nowa Fala: Gdy skończy się ta noc
Before This Night Is Over / Kým sa skončí táto noc
reż. Peter Solan / Czechosłowacja 1965 / 86’
Seanse - kup bilet:
03 mar

Obsada

Stano Dančiak, Jitka Zelenohorská, Jana Gýrová, Július Pántik, Marián Labuda, Valentina Thielová

Opis filmu

To jedna z tych nocy, kiedy wszystko wydaje się w zasięgu możliwości. W klubie nocnym powoli zbiera się eleganckie towarzystwo. Mężczyźni w nienagannie skrojonych garniturach taksują kobiety, które udają niezainteresowane. Ale w kieliszkach do szampana odbijają się ich nadzieje. Wódka, półnagie tancerki i chwytliwy jazz. Zespół muzyczny sączy do uszu gości amerykańskie brzmienia, które choć na chwilę pozwalają uciec przed czechosłowacką zimą. Gdy alkohol zacznie działać, maski powoli opadną. Eleganci okażą hydraulikami, damy – zwykłymi sekretarkami, a tłem dla miłości będzie nie łoże z baldachimem, lecz śmietnik na zapleczu. W filmie słowackiego reżysera lokal staje się sceną, na której jak w soczewce skupiają się ambicje i marzenia o lepszym życiu, podzielane przez większość komunistycznego społeczeństwa. To nocna gra pozorów, której zasady znają wszyscy uczestnicy i która pozwala im następnego dnia wrócić do szarej codzienności. Peter Solan stworzył swój film metodami awangardowymi. Scenariusz był szczątkowy, aktorzy musieli na planie improwizować, a poszczególne sceny kręcono wielokrotnie, z różnych perspektyw. Dzięki temu powstał pełen energii, gorzki portret pokolenia lat 60.

Mariusz Mikliński

Informacje o reżyserze

Peter Solan

Urodzony w 1929 roku w Bańskiej Bystrzycy słowacki reżyser. Międzynarodowe uznanie zdobył w 1962 roku za sprawą Boksera i śmierci, ekranizacji opowiadania Józefa Hena o byłym bokserze przebywającym w obozie koncentracyjnym. Począwszy od tego filmu Solan stale współpracował ze scenarzystą Tiborem Vichtą. W 1968 roku wraz z Jerzym Skolimowskim i Zbyňkiem Brynychem stworzył eksperymentalne Pokolenie 20-40-60. Zmarł w 2013 roku.

Wybrana filmografia

1959 Człowiek, który nie wrócił / Muž, ktorý sa nevrátil

1962 Bokser i śmierć / Boxer a smrt / The Boxer and Death

1963 Twarz w oknie / Tvár v okne / A Face At The Window

1964 Sprawa Barnaby Kosa / Prípad Barnabáš Kos / The Case of Barnabás Kos

1968 Pokolenie 20-40-60

stopka

reżyseria: Peter Solan
scenariusz: Peter Solan, Tibor Vichta
zdjęcia: Vincent Rosinec
montaż: Maximilián Remen
muzyka: Jaroslav Laifer, Miloš Jurkovič
obsada: Stano Dančiak, Jitka Zelenohorská, Jana Gýrová, Július Pántik, Marián Labuda, Valentina Thielová
produkcja: Studio Hraných Filmov Bratislava
język: czeski, niemiecki
barwa: cz.-b.
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Aspromonte 
Mimmo Calopresti, Włochy 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
DKF Politechnika: Jutro albo pojutrze 
DKF Politechnika
Bing Liu, USA 2018
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer LeeChris Buck, USA 2019
Kult. Film 
Olga Bieniek, Polska 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niebieskie Chachary 
Cezary Grzesiuk, Polska 2019
Obywatel Jones (seans dla szkoły) 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Photographer's Choice: Amator 
Pokazy specjalne
Krzysztof Kieślowski, Polska 1979
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Supernova 
Bartosz Kruhlik, Polska 2019
Tydzień Filmu Niemieckiego: Moje dzieciństwo i ja 
Tydzień Filmu Niemieckiego 2019
Caroline Link, Niemcy 2018
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Ukryta gra (seans dla szkoły) 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.