film
Czechosłowacka Nowa Fala: Czarny Piotruś
Black Peter / Černý Petr
reż. Miloš Forman / Czechosłowacja 1964 / 85’
Seanse - kup bilet:
07 kwi

Obsada

Ladislav Jakim, Pavla Martínková-Novotná, Jan Vostrčil, Vladimír Pucholt, Pavel Sedláček, Zdeněk Kulhánek

Nagrody

Jussi Awards 1967 – najlepszy reżyser w konkursie międzynarodowym; MFF w Locarno 1964 – Golden Sail

Opis filmu

Czarny Piotruś to jeden z pierwszych filmów czechosłowackiej Nowej Fali, a zarazem fabularny debiut jej najsłynniejszego przedstawiciela, Miloša Formana. Tytułowym bohaterem jest nastoletni chłopak, który chwiejnym krokiem wkracza w dorosłość. Na co dzień pracuje w sklepie jako ktoś w rodzaju ochroniarza – niestety, brak mu odwagi, aby łapać lub chociażby upominać kolejnych złodziei. Po godzinach spędza czas z przyjaciółmi i rodzicami, ale z nikim nie potrafi się zbyt dobrze porozumieć. Ich rozmowy wypełniają komunały, pytania bez odpowiedzi i tyrady bez puenty. Zamiast zwartej historii dostajemy ciąg luźno połączonych epizodów, w których Forman portretuje bohaterów podczas codziennych czynności, starając się uchwycić ducha czasów. Całość wyróżnia się absurdalnym humorem i celnością obyczajowych obserwacji. Wiarygodność filmowi zapewnia jego dokumentalny rys, który zaznacza się w nienachalnej reżyserii i grze częściowo nieprofesjonalnej obsady.

Piotr Mirski



Informacje o reżyserze

Miloš Forman

Urodził się w 1932 roku. Studiował w słynnej szkole filmowej FAMU w Pradze. Chociaż jego pierwszym samodzielnym filmem był dokumentalny Konkurs, to z czasem zwrócił się w stronę fabuł. Po zrealizowaniu w Czechosłowacji kilku docenionych komedii zdecydował się wyjechać do USA, gdzie na dobre rozpoczął marsz w stronę panteonu kina. Uhonorowano go Oscarem za Lot nad kukułczym gniazdem i Amadeusza.

Wybrana filmografia

1964 Konkurs / Konkurs / Competition (dok., kr.m.)

1964 Czarny Piotruś / Černý Petr / Black Peter

1965 Miłość blondynki / Lásky jedné plavovlásky / The Loves of a Blonde

1975 Lot nad kukułczym gniazdem / One Flew Over the Cuckoo's Nest

1979 Hair

1984 Amadeusz / Amadeus

stopka

nagrody: Jussi Awards 1967 – najlepszy reżyser w konkursie międzynarodowym; MFF w Locarno 1964 – Golden Sail
scenariusz: Jaroslav Papoušek, Miloš Forman
zdjęcia: Jan Němeček
montaż: Miloslav Hájek
muzyka: Jiří Šlitr
producent: Antonín Kubový, Jiri Ulrich, Jaroslav Vlk
produkcja: Filmové studio Barrandov
język: czeski
barwa: cz.-b.
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Mistrzowie Kina: Na zawsze Laurence 
Mistrzowie Kina
Xavier Dolan, Francja, Kanada 2012
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Oh, Boy! 
Pokazy specjalne
Jan Ole Gerster, Niemcy 2012
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Dzieci z Bullerbyn 
Bohaterowie Astrid Lindgren
Lasse Hallström, Szwecja, Włochy 1986
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Wózkownia: Małe kobietki 
Wózkownia
Greta Gerwig, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.