film
Czechosłowacka Nowa Fala: Czarny Piotruś
Black Peter / Černý Petr
reż. Miloš Forman / Czechosłowacja 1964 / 85’
Seanse - kup bilet:
07 kwi

Obsada

Ladislav Jakim, Pavla Martínková-Novotná, Jan Vostrčil, Vladimír Pucholt, Pavel Sedláček, Zdeněk Kulhánek

Nagrody

Jussi Awards 1967 – najlepszy reżyser w konkursie międzynarodowym; MFF w Locarno 1964 – Golden Sail

Opis filmu

Czarny Piotruś to jeden z pierwszych filmów czechosłowackiej Nowej Fali, a zarazem fabularny debiut jej najsłynniejszego przedstawiciela, Miloša Formana. Tytułowym bohaterem jest nastoletni chłopak, który chwiejnym krokiem wkracza w dorosłość. Na co dzień pracuje w sklepie jako ktoś w rodzaju ochroniarza – niestety, brak mu odwagi, aby łapać lub chociażby upominać kolejnych złodziei. Po godzinach spędza czas z przyjaciółmi i rodzicami, ale z nikim nie potrafi się zbyt dobrze porozumieć. Ich rozmowy wypełniają komunały, pytania bez odpowiedzi i tyrady bez puenty. Zamiast zwartej historii dostajemy ciąg luźno połączonych epizodów, w których Forman portretuje bohaterów podczas codziennych czynności, starając się uchwycić ducha czasów. Całość wyróżnia się absurdalnym humorem i celnością obyczajowych obserwacji. Wiarygodność filmowi zapewnia jego dokumentalny rys, który zaznacza się w nienachalnej reżyserii i grze częściowo nieprofesjonalnej obsady.

Piotr Mirski



Informacje o reżyserze

Miloš Forman

Urodził się w 1932 roku. Studiował w słynnej szkole filmowej FAMU w Pradze. Chociaż jego pierwszym samodzielnym filmem był dokumentalny Konkurs, to z czasem zwrócił się w stronę fabuł. Po zrealizowaniu w Czechosłowacji kilku docenionych komedii zdecydował się wyjechać do USA, gdzie na dobre rozpoczął marsz w stronę panteonu kina. Uhonorowano go Oscarem za Lot nad kukułczym gniazdem i Amadeusza.

Wybrana filmografia

1964 Konkurs / Konkurs / Competition (dok., kr.m.)

1964 Czarny Piotruś / Černý Petr / Black Peter

1965 Miłość blondynki / Lásky jedné plavovlásky / The Loves of a Blonde

1975 Lot nad kukułczym gniazdem / One Flew Over the Cuckoo's Nest

1979 Hair

1984 Amadeusz / Amadeus

stopka

reżyseria: Miloš Forman
scenariusz: Jaroslav Papoušek, Miloš Forman
zdjęcia: Jan Němeček
montaż: Miloslav Hájek
muzyka: Jiří Šlitr
obsada: Ladislav Jakim, Pavla Martínková-Novotná, Jan Vostrčil, Vladimír Pucholt, Pavel Sedláček, Zdeněk Kulhánek
producent: Antonín Kubový, Jiri Ulrich, Jaroslav Vlk
produkcja: Filmové studio Barrandov
nagrody: Jussi Awards 1967 – najlepszy reżyser w konkursie międzynarodowym; MFF w Locarno 1964 – Golden Sail
język: czeski
barwa: cz.-b.
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Mad Max 
Akademia Kina Światowego (2019/2020)
George Miller
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Dni Filmowe LUX 2019: Bóg istnieje, a jej imię to Petrunia 
Dni Filmowe LUX 2019
Teona Strugar Mitevska, Macedonia, Belgia, Francja, Chorwacja, Słowenia 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Zama 
Kino na bis
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Piłsudski (seans dla szkoły) 
Michał Rosa, Polska 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rodzina Addamsów 
Greg Tiernan, Conrad Vernon, USA, Wielka Brytania, Kanada 2019
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.